Enken etter landets tidligere helseminister Tore Tønne velger å snakke ut i forbindelse med utgivelsen av boken «Journalistjævler» av Erik Tumyr, som kom denne uken.
Anstrengt forhold
- Vi har jo et anstrengt forhold til mediene. Det er jo ikke så vanskelig å forstå, sier Rigmor Thielemann og sønnene Erik (29) og Andreas (27) Tønne til Dagsavisen.
I boken forteller Thielemann at Tønne bare noen dager før selvmordet sa til sin hustru: «Jeg er ikke sikker på hvor mye jeg klarer,» men hun tolket ikke uttalelsene som om noe dramatisk var i gjære.
Klandrer Dagbladet
Om kvelden mandag 16. desember 2002 ba Tønne om å få tre ut av styret i Aker Kværner med umiddelbar virkning. Om ettermiddagen fredag 20. desember møtte han sin advokat og ble informert om at Økokrim hadde tatt ut tiltale mot ham for grovt uaktsomt bedrageri. Han kom aldri hjem til familien den kvelden. Lørdag kveld ble Tore Tønne funnet død på en rasteplass i Lier.
I 17 dager var Tønne førstesidestoff i norske medier fordi han hadde mottatt etterlønn i tre måneder etter at han gikk av som statsråd, og på samme tid bidro til planleggingen av den forestående Kværner-fusjonen. Både enken og sønnene sier at Tønne selv må bære hovedansvaret for at han tok sitt liv. Men de sier også at Tønne dels ble drevet til det.
«Tabloidpressen tok livet av Tore Tønne,» hevdet NHO president Jens Ullveit-Moe få dager etter at Tønne ble funnet død.
- Spesielt Dagbladet kan ha gitt et sterkt bidrag til at vår far valgte å ta sitt eget liv. Alt hva han sto for ble brutt ned gjennom omtalen, sier Andreas og Erik Tønne i boken.
- Ingen sendte blomster
I «Journalistjævler» kommer det fram at ingen i Dagbladet tok kontakt med familien etter at Tore Tønne ble funnet død, og «det kom heller ikke blomster».
Brurås-utvalget, som ble nedsatt av Norsk Presseforbund for å evaluere medienes håndtering av Tønne-saken, kritiserte Dagbladet for ikke å ha møtt Tore Tønne ansikt til ansikt før de startet sin artikkelserie. Aftenposten ble også kritisert for å ha kommet med sterke utfall på kommentarplass, basert på andre mediers arbeid. Også Dagens Næringslivs Tønne-dekning fikk kritikk.
Røkke: Smittende humør
Industrieieren Kjell Inge Røkke, som hadde et langvarig samarbeid med Tønne, karakteriserte Tønne som en raus, klok og uredd person, som ikke lot seg stoppe av selvoppnevnte autoriteter.
- Men det er hans varme hjerte, hans smittende humør og evne til å inspirere og glede, vi vil savne aller mest. Å si disse positive ord, er lett. Men å stå her i dag, faller meg ekstremt tungt, sa Kjell Inge Røkke da Tønne ble bisatt i Bragernes kirke i Drammen 2. januar 2003.