I februar i fjor ble det kjent at barnemorderen Anders Behring Breivik byttet ut sin mangeårige advokat Geir Lippestad.

Terroristen hadde i lang tid før dette tatt kontakt med toppadvokaten Øystein Storrvik, og ytret ønske om at han skulle føre rettssaken mot staten om de strenge soningsforholdene han er underlagt.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Fikk avslag på Breivik-penger

Toppadvokaten har hatt flere profilerte kriminelle klienter siden 80-tallet. To av dem er Nokas-raner David Toska og heleridømte Imran Saber. I over ett år har Storrvik jobbet for barnemorderen, men ennå ikke fått betalt en krone.

Det var først i fjor sommer, etter flere måneders jobbing, at Storrvik søkte om midler for såkalt «fri sakførsel» for sin klient, i forbindelse med søksmålet mot staten, for det han mener er brudd menneskerettighetene for de tøffe soningsvilkårene.

- Vi har søkt om midler, men ennå ikke fått svar. Søknaden ble sendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, men vi fikk avslag, og har klaget på dette. Søknaden ble sendt i fjor sommer, forteller Storrvik til Nettavisen.

Hva mener du om advokater gratisjobbing for Breivik? Delta i vår avstemning nederst i artikkelen.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus bekrefter at de har mottatt en søknad fra det anerkjente advokatfirmaet.

- Vårt vedtak ble påklaget og ligger til behandling i klageinstansen som i dette tilfellet er Kommunaldepartementet, sier juridisk direktør Merethe Helstad til Nettavisen.

Da Bervik kom inn til første dag av rettssaken gjorde han en nazihilsen. På slutten av dagen fikk han beskjed av dommer Helen Andenæs Sekulic om å droppe dette, men terroristen svarte at han skulle prøve å ta hensyn de tre resterende rettsdagene.

Millionlønn

Toppadvokaten har de i perioden 2010 - 2014 hatt millioninntekt ved fire tilfeller. I de siste skattelistene stod han oppført med en nettoinntekt på 2,5 millioner kroner. Han er svært sparsommelig med hvorfor har valgt å jobbe gratis for terroristen, men sier på generelt grunnlag:

- Det er veldig typisk for et stort advokatkontor, som vi er, å jobbe med saker som dreier seg om soningsspørsmål. Dette skjer hver eneste dag, det er bare at denne saken tar mer oppmerksomhet.

- Hvor mye tid har du brukt på denne saken?

- Det har gått mye tid på saksforberedelser. Jeg kunne også brukt en stilling på advokatkontoret til bare å besvare henvendelser om Breivik. De kommer fra hele verden. Men det viktigste for oss har ikke vært å besvare henvendelser utenfra. Vårt fokus har vært å føre en sak som omhandler brudd på menneskerettighetene, sier Storrvik.

I fjor ble det kjent at barnemorderens forrige advokat, Lippestad, og hans advokatfirma også hadde jobbet gratis for terroristen etter dommen i august 2012. Altså fikk Breivik to og et halvt år med gratis advokattjenester før Storrvik overtok stafettpinnen.

Kritikk for gratisjobbing

Advokaters gratisjobbing ble kritisert av en pårørende etter 22. juli-terroren i en kronikk i Dagbladet søndag.

- Jeg har stor respekt for at noen kan kritisere dette, men jeg ønsker ikke å gå i noen polemikk med folk. Det er ulike syn, og det respekterer jeg.

I sin innledende prosedyre tok Storrvik opp bruddene på menneskerettighetene han mener Brevik er utsatt for. Deriblant nevnte han at mange som soner fengselsdommer ikke får, eller har, mulighet til å prøve soningsspørsmålene fordi de ikke har penger til juridisk hjelp.

- Det er generelt et problem i Norge at personer som sitter isolert har har problemer med å få reist en sak mot staten som går på soningsforhold.