Gå til sidens hovedinnhold

Topplagene henger etter

Det foregår en rivende utvikling på kunstgressfronten. Av lagene i de øverste divisjonene i Stor-Oslo vil det snart bare være Lyn, Vålerenga, Lillestrøm og Stabæk som spiller fotball på naturgress.

Jan Halstensen er leder for Oslo Kunstgressanlegg, og mener Sondre Kåfjord ikke er offensiv nok i sine spådommer om kunstgressutviklingen.

- I Norge bygges det nå 70 kunstgressbaner for året, og kvaliteten på disse er fullt på høyde med naturgressbanene.

Spesielt i Stor-Oslo foregår det en rivende utvikling. I løpet av en fireårsperiode blir det bygget 60 nye baner i Oslo og Akershus.

- I de øverste divisjonene vil det i løpet av et par år vil det bare være på Åråsen, Nadderud og Ullevaal at det ikke spilles fotball på kunstgress, spår den tidligere nestlederen i fotballforbundet.

- Mindre enn ti år
Og utviklingen vil skje fort, mener Halstensen - enda hurtigere enn hva Sondre Kåfjord spådde i TV 2 Nettavisen tidligere i dag.

- Dette vil tvinge seg frem svært hurtig nå som sesongen strekkes i begge kanter. Nå skal klubbene ut i Royal League snart, i tillegg så kan det være landskamper og andre forhold som krever gode baner. For et par år siden ble Ullevaal-matta ødelagt av en kamp (kvalifiseringskapen mellom Vålerenga og Sogndal), med kunstgress kan man ta unna for slike kamper uten problemer.

Redd for skader er han heller ikke, og får støtte fra landslagslege Thor Einar Andersen.

Ikke tegn på hyppigere skadeforekomst
- Det er ikke gjort noen norsk undersøkelse som viser at bruken av moderne kunstgressbaner medfører flere belastningsskader eller akutte skader. Lars Engebrektsen (tidligere landslagslege) gjorde en undersøkelse på dette på 80-tallet, men den er lite relevant for de banene som brukes og bygges i dag.

Nå er landslagslegen i gang med en grundig undersøkelse om skader i forbindelse med bruk av kunstgress, en undersøkelse som vil være klar etter sesongslutt. Foreløpig vil han ikke ut med hva konklusjonen vil bli, men ovenfor TV 2 Nettavisen letter han likevel litt på sløret:

- Det som man kan se, er at forekomsten av skader øker når man bytter treningsunderlag, det være seg at man går over fra gress til grus, gress til kunstgress eller at andre endringer skjer. Spesielt vil man utsette seg selv for fare når man trener knallhardt på nytt underlag – slik mange norske lag gjør når de har sesongoppkjøring på La Manga i Spania.

Både Halstensen og Andersen mener det mest spennende er erfaringene hos de yngre spillerne, de som har vokst opp med ”de nye” kunstgressbanene.

- De som nå er i alderen 14-18 år har spilt på disse banene i flere år, og de er udelt positive til underlaget, sier NFF’s tidligere nestkommanderende. Og avslutter med å avfyre en liten salve mot kritikerne.

- Jeg tror ikke noe på at det er så mye skader som enkelte vil ha det til, og jeg tror i alle fall ikke at de som er mest kritiske til kunstgress har spilt mye på de nyeste banedekkene!

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud