I fjor sa statsminister Erna Solberg (H) at hun må vurdere i hvert enkelt tilfelle om hun ønsker å gratulere fremtidige fredsprisvinnere.

Så det store spørsmålet var hva Solberg ville gjøre i år.

Solberg sa til VG i mai i fjor at det ikke vil være en selvfølge at Norges statsminister skal gratulere den eller de som får prisen.

- Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris om jeg føler behov for å gratulere de eller ikke. Jeg kan ikke si at på ethvert tidspunkt for enhver person som får fredsprisen, vil jeg nødvendigvis gratulere, sa hun til avisen.

Gratulerte i fjor
I fjor, da den pakistanske aktivisten Malala Yousafzai (17) og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi fikk fredsprisen, var statstministeren raskt uten med sine gratulasjoner.

- Nobel Peace Prize awarded to Kailash Satyarthi and Yousafzai for their important work to secure education for children. Congrats! tvitret Solberg.

- Vi gratulerer fredsprisvinnerne, og vi synes det er en verdig sak å få prisen for. Dette er en pris vi synes er god og verdig, utdypte Solberg på en pressekonferanse litt senere.

Men også i år gratulerer Solberg fredsprisvinneren.

- Jeg gratulerer den tunisiske dialogkvartetten med Nobels fredspris 2015. I Tunisia lever håpet fra den arabiske våren fortsatt, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

- Solberg kjøper seg tid
Direktør ved Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken, var på forhånd ikke i tvil om at Solberg vil gratulere årets vinner.

- Jeg er ikke et sekund i tvil om at Erna Solberg vil gratulere fredsprisvinerne. Men det kan hende hun gjør det med andre ord enn hun vanligvis har gjort, og det kan hende hun modererer ordbruken ut fra hvem som er vinneren, sa Harpviken til Nettavisen fredag formiddag.

Han viste til at Solberg ikke får vite om fredsprisvinneren på forhånd, og at hun først kommenterer prisvinneren på en pressekonferanse en time etter offentliggjøringen.

- På den måten kjøper hun seg tid, sa Harpviken.

- Er det viktig at Norges statsminister gratulerer vinnerne?

- Norges statsminister er ikke den eneste som gjør det, det gjør jo statsledere i hele verden. Så sånn sett ville det vært påfallende at Norges statsminister ikke gjorde det. Samtidig er det et dilemma, siden Nobelkomiteen utpekes av Stortinget, sa direktøren.

- Hvem tror du får årets fredspris?

- Jeg har definitivt en liste, og har Angela Merkel på toppen av listen min. I den flyktningkrisen vi står i synes jeg det ville vært et spennende valg, og det ville ha løftet fram et viktig spørsmål. Det ville vært en humanitær pris med en kraftig dimmensjon, sa Harpviken.

Følg NTBs direkterapportering av tildelingen: