Gå til sidens hovedinnhold

Torden-trøbbel for Discovery

Den første oppskytingen av en romferge siden Columbia-katastrofen er i fare på grunn av tordenvær.

Romfergen Discovery skal etter planen skytes opp like før klokken ni onsdag kveld norsk tid. Men værmeldingen er ikke god.

- Vi ble litt pessimistiske i dag med tanke på væremeldingen. Det er rundt 40 prosents sjanse for at været vil forhindre en oppskyting, sier Kathy Winters, som er væroffiser hos Nasa, til Reuters.

Torden
Problemet er mulige tordenbyger i områdene rundt Cape Canaveral. Enhver tordensky må være minst 37 kilometer unna for at en oppskyting skal kunne gjennomføres.

Onsdagens oppskyting er svært viktig for Nasa fordi det er første gang en romferge skytes opp etter at Columbia eksploderte på vei inn i atmosfæren 1. februar 2003. Siden den gang har romfergene vært satt på bakken.

Støtte fra etterlatte
Sju mennesker mistet livet i Columbia-ulykken, og de etterlatte gir nå sin støtte til Columbia-prosjektet.

- Vi har i to og et halvt år daglig tenkt på tapet av våre kjære, etter at Columbia brøt sammen over Texas 1. februar 2003. Vi stoler fullt og fast på at offeret av våre kjære og de før dem, vil bidra til å gagne menneskeheten. Lykke på reisen Discovery, heter det i en uttalelse fra familiene til de som omkom for to og et halvt år siden.

286 modifikasjoner
Etter Columbia-ulykken er det utført 286 modifikasjoner på Discovery.

Romfergens oppdrag går ut på å teste nye sikkerhetssystemer og manøvrer for å forbygge problemer av typen som rammet Columbia.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken