Tirsdag kveld ble det klart at Tore André Flo har tatt sitt siste spark som lønnet fotballspiller. Nå hylles han som en av de største i norsk fotballhistorie.

- Det var litt Zlatan over Tore André, sier Tromsøs trener Steinar Nilsen.

Unorsk repertoar
Nilsen spilte sammen med Flo da han for alvor slo igjennom - i Tromsø på midten av 90-tallet. Hele 18 mål ble det på sine 26 seriekamper, og turen gikk fort videre til Brann og Chelsea.

- Han hadde et repertoar som var veldig unorsk. Han hadde noen utrolige ekstremkvaliteter én mot én, et voldsomt finterepertoar. På sitt beste var han kirurgisk i sine avslutninger, og i tillegg var han flink med begge beina og på hodet.

- Det mest spesielle var likevel den touchen han hadde på ballen. Det kunne se ut som han hadde mistet den mange ganger, likevel hadde han full kontroll, skryter Tromsø-treneren.

- Hvordan vil du rangere ham i norsk fotballhistorie?

- Om han ikke var den beste spilleren gjennom tidene, kommer han i alle fall på topp ti-lista. På sitt beste var han helt «outstanding», mener Nilsen, som samtidig rangerer Milans George Weah som den beste spilleren han noen gang har spilt sammen med.

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb er helt enig med sin trenerkollega.

Semb: - En av de største
- Sånne rangeringer er veldig vanskelige, så jeg vil helst ikke begi meg ut på det. Men i moderne tid er han helt der oppe, sammen med Thoresen, Lund, Berg, Ole Gunnar og Henning. På sitt beste var han helt klart en av de største spillerne Norge har fostret.

Selv om de siste årene ikke vil gå inn som Flos storhetstid, er Semb ikke i tvil om at han vil bli husket for sine glansdager på Chelsea og for det norske landslaget.

- Fra midten av 90-tallet og frem til begynnelsen av 2000-tallet var han veldig god. Høydepunktet var nok VM i 1998 og EM-kvalifiseringen til EM i 2000, i tillegg til tiden i Chelsea.

- Men jeg synes også han var veldig god i tiden sin i Siena, skryter Nils Johan Semb.

- Hva er det som gjør at Tore André vil bli husket som en av de virkelig store i norsk fotballhistorie?

- Han hadde et veldig stort ferdighetsregister, god med begge bena, gode avslutnbingsegenskaper, god i lufta, stort repertoar, veldig god balanse og tyngdeoverføring, han kunne gå begge veier med ballen, hadde noen fenomenale overstegsfinter, ramser Semb opp i stort tempo.

- En sann glede
- Jeg hadde gleden av å ha både Tore André og Ole Gunnar på U21- og A-landslaget fra midten av 90-tallet, og helt frem til jeg ga meg i 2004. Det var en sann glede å jobbe med dem begge, og de er fine gutter begge to – ingen av dem fokuserte heller på den type ting som mange velbetalte fotballspillere ofte gjør i våre dager, avslutter den tidligere Tore André Flo-treneren.

Klikk her for flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.