Gå til sidens hovedinnhold

Torgersen-saken kan bli gjenopptatt

Påtalemyndighetene vil fredag avgi uttalelse til gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker om Torgersen-saken. Trolig blir saken gjenopptatt.

Oslo statsadvokatembeter vil fredag avgi påtalemyndighetenes uttalelse om gjenopptagelsesbegjæringen fra drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen, ifølge en pressemelding.

Gjenopptas?
- Dette kan ikke bety noe annet enn at de har bestemt seg for å anbefale at saken skal gjenopptas. De ville neppe invitert til en pressebriefing dersom saken igjen blir avvist, sier advokat Erling Moss, Fredrik Fasting Torgersens advokat til TV 2 Nettavisen. Sammen med jusprofessor Ståle Eskeland leverte han en 500 sider lang avhandling til gjennopptagelseskommisjonen i april i år.

Begjæringen om gjenoptakelse ble sendt til kommisjonen allerede i 2004, og det er den som har bedt om påtalemyndighetens avgjørelse i saken.

Etter det Moss kjenner til, skulle avgjørelsen fra statsadvokaten kommet onsdag. Advokaten er ikke orientert om hva som er konklusjonen.

- Jeg vet ikke hva de har bestemt seg for. Men jeg håper virkelig at de gir Fredrik fasting Torgersen en gjennopptakelse i julegave, slik at han endelig kan frifinnes for drapet han ikke har begått, sier Moss.

Også professor Ståle Eskeland tror på gjenopptakelse.

- Jeg kan ikke se at de ikke kan gjøre det slik saken står. Jeg vil tro at de tiltrer begjæringen dersom lovens vilkår er oppfylt, sier Eskeland.

Avvist flere ganger
Torgersen har flere ganger begjært sin sak gjenopptatt for domstolene. Saken har blitt begjært gjenopptatt fire ganger. Siste begjæring ble avslått ved Høyesteretts kjæremålsutvalgs kjennelse av 28. november 2001.

Torgersen ble dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for drap og voldtekt på 16 år gamle Rigmor Johnsen i 1958, men har hele tiden hevdet at han er offer for et justismord. Sentrale bevis i saken var såkalte tannbeviset, et bitemerke på kvinnens kropp, og avføringsbeviset- avføring ved stedet der hun ble funnet drept.

En liten, nesten usynlig flekk med avføring på Torgersens sko, trolig fra dyr, ble etter hvert tolket som identisk med avføring fra drapsstedet. Også i Torgersen-saken var barnåler et sentralt bevis. Professor Eskelands utredning bestrider i detalj alle disse bevisene.

Fredrik Fasting Torgersen har sonet i fengsel i 16 år. Nå bor 71-åringen på Vålerenga i Oslo.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken