Gå til sidens hovedinnhold

Torsdag kan det bli storstreik

Meklingen pågår for fullt i det offentlige lønnsoppgjøret. Disse kan bli tatt ut i streik.

- Det er ingenting som tyder på enighet. Dette kan bli en lang og tøff kveld og en kort natt, sier leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet til TV 2 ved 18-tiden.

Hun tror det er mulig å lande forhandlingene, men er bekymret over å ikke få til gode nok ordninger for medlemmene i de fire hovedsammenslutningene.

- Vi forhandler videre og har ikke så mye tid igjen. Det er fortsatt fare for streik, sier Gunn Olander, nestleder i YS og leder i YS Kommune.

Olander mener deres styrke i dette tariffoppgjøret har vært at alle de fire hovedsammenslutningene, YS, LO, UNIO og Akademikerne, har stått sammen.

Onsdag kveld ved midnatt går meklingsfristen ut, etter at den ble utsatt i forrige uke. Blir det brudd, går nærmere 30.000 ansatte i stat og kommune ut i streik fra arbeidstidens start torsdag morgen. Barnehager, skoler og sykehjem vil bli rammet av en eventuell streik. I tillegg vil dørene bli stengt ved en rekke offentlige kontorer.

Les også: Streik truer skattepengene

- Må løse pensjonsspørsmålet
YS skriver på sine nettsider at de møttes i et par timer sent i tirsdag kveld, både sektorstyrene for YS Kommune, YS Stat og YS-K Oslo kommune og ansatte i YS-forbundene, i Oslo for å bli orientert om siste utvikling i oppgjøret og for å diskutere videre framdrift. Det var også kontakt med tillitsvalgte lokalt.

- I natt satt sentrale forhandlere og forberedte neste forhandlingsrunde, skriver YS, som mener onsdagens frist er den absolutt site.

Klokken 10 onsdag møtte partene Arbeids- og inkluderingsdepartementet igjen. Statsråd Dag Terje Andersen leder nemlig en arbeidsgruppe som nå jobber for en løsning.

- En god løsning på det vanskelige pensjonsspørsmålet må til for å hindre streik, mener YS.

Stridens kjerne er ikke lønn, men den svært gunstige offentlige pensjonsordningen som de ansatte kjemper med nebb og klør for å beholde.

Disse tas ut i kommunene
Flesteparten av dem som vil bli tatt ut i en streik, er kommuneansatte.

Fagforbundet har varslet at de vil ta ut 13.608 av sine medlemmer i streik, fordelt på 121 virksomheter/kommuner. Uttaket omfatter i hovedsak medlemmer innenfor teknisk personell, renhold, kultur, administrasjon og øvrig kontorfaglig.

Akademikerne har meldt plassfratredelse for 1243 medlemmer i KS. Det vil ramme Akershus fylkeskommune, Bodø kommune, Bærum kommune og Stavanger kommune.

I tillegg har de varslet plassfratredelse for 400 ansatte i Oslo kommune.

YS Kommune har varslet streik for 600 medlemmer i kommunesektoren, fordelt på ni kommuner, to fylkeskommuner og en bedrift.

Unio tar ut om lag 5880 medlemmer i kommunene og fylkeskommunene dersom det blir streik. De har også varslet streikeuttaket for 500 medlemmer i Oslo kommune.

Disse tas ut i staten
I staten blir om lag 7000 ansatte tatt ut i streik om partene ikke blir enige før midnatt.

LO har varslet plassfratredelse for 3000 av sine medlemmer i staten.

YS Stat vil ta ut ca. 1400 medlemmer, og Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø vil bli hardest rammet. Tollvesenet, Skatteetaten, Lostjenesten i Oslofjorden, universitet og høyskoler er blant virksomheter som vil bli omfattet av en eventuell konflikt.

Unio varsler en mulig streik for 2400 av sine medlemmer i staten. Flesteparten tas ut i Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag.

Det er særlig utdanningssektoren og politiet som blir rammet av en streik. I Oslo rammes blant annet Høgskolen i Oslo, Oslo politidistrikt og Universitetet i Oslo.

Akademikerne har også varslet at de vil ta ut 410 medlemmer i staten.

Kommentarer til denne saken