Jarl Torske, som i mange år har vært trener for Norges suksessrike aldersbestemte landslag på kvinnesiden, blir Per-Mathias Høgmos nye assistent på A-landslaget for menn.

Før Torske helt egner seg til landslagsfotball på herresiden skal han lede J19-landslaget i EM-sluttspill på hjemmebane i sommer. Det blir hans 16. sluttspill, en helt unik statistikk for norske fotballtrenere.

– Det var viktig for meg å få avslutte jobben med J19-landslaget, og forhåpentlig ender det med finale her på Ullevaal, sier Torske til NTB.

Han sitter på A-landslagsbenken allerede i bortekampen mot Frankrike på Stade de France i slutten av mai. Da gjenforenes trenerduoen som førte kvinnelandslaget til OL-gull i 2000. Torske skal bruke halvparten av sin tid på A-landslaget og resten på de aldersbestemte landslagene på guttesiden.

– Jeg gleder meg veldig til dette. Det er kanskje en klisjé, men jeg føler at dette er drømmejobben. På den ene siden skal jeg jobbe med utvikling og på den andre med sluttproduktet, sier Torske, som var observatør da Norges neste motstander Frankrike møtte Nederland i begynnelsen av måneden.

– Jeg må innrømme at jeg da ble trigget veldig av toppfotball på herresiden.

Rundt seg selv

Han forteller at han fikk tilbudet for en snau måned siden.

– Da telefonen først kom, var jeg hjemme i Sunndal. Jeg gikk litt rundt meg selv med en gang, men etter et døgn var jeg klar på at jeg ville det, sier han.

Høgmo er overbevist om at han har fått på plass en viktig brikke i puslespillet som skal bryte den langvarige sluttspilltørken for A-landslaget.

– Mye av arbeidet vårt handler om å følge opp spillere mellom tiltak, være tett på og skape en lagfølelse gjennom hele året. Der er Jarl en mester. Så er det også som vår mentale trener Anne Marte Pensgård sa, «husk å plukke en vinner». Ingen er mer vant til å vinne landskamper enn Jarl, sier Høgmo.

Høgmo og Torske var i sluttspill sammen allerede med G16-landslaget i 1995. Planen er at de skal være det også i Frankrike sommeren 2016.

Fantastisk CV

– Jarl har en fantastisk statistikk fra det han har gjort på kvinnesiden og en CV som er utrolig imponerende. Han har ekstrem spisskompetanse på arbeidet som gjøres mellom landslagstiltakene, det såkalte mellomfasearbeidet, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Høgmo har tidligere understreket hvor viktig det arbeidet er for å ha en sjanse til å få landslagets spillidé inn i hodet på spillerne. Torske får en viktig rolle i et trenerteam som vil bestå av fire mann: Høgmo, Torske, Martin Foyston (analyseansvarlig) og Frode Grodås (keepertrener).

– Mellomfasearbeidet blir stadig viktigere fordi det blir færre samlinger, og Jarl har enorm kompetanse på utvikling av spillere. Han jobber med hele mennesket, sier Høgmo til NTB.

Torske har vært med på å forme så godt som alle A-landslagsspillere på kvinnesiden de siste 15 årene. Nå er det mannlige spillere som skal profittere på hans kompetanse.

– Jeg gleder meg spesielt til å jobbe med de mange unge, sier han. (©NTB)