Gå til sidens hovedinnhold

Toska svikter sine medtiltalte

David Aleksander Toska nekter å svare på spørsmål som kan bekrefte eller avkrefte historiene til de 12 andre Nokas-tiltalte.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): En svært veltalende og strukturert David Aleksander Toska inntok mandag morgen vitneboksen i Stavanger for å komme med sin tilståelse etter dødsranet.

Flere av de tiltalte ventet nok at Toska skulle bekrefte deres historier, ettersom det er Toska som sitter med det fullstendige bildet, ifølge ham selv. Toska holdt kortene svært tett til brystet i planleggingsfasen og valgte kun å fortelle om utdrag av planene til de forskjellige.

Nekter å svare
Før Toska slapp til i retten hadde samtlige av de 12 andre medtiltalte kommet med sine forklaringer på hva de gjorde ransdagen og eventuelt hvilken befatning de hadde med ranet. I tillegg til Toska er det kun Johnny Thendrup som har innrømmet at han deltok i ranet. De andre har enten nektet for ethvert bekjentskap med ranet, eller innrømmet å ha deltatt i planleggingen eller å ha hjulpet til med å skaffe utstyr eller biler.

Men Toska ønsket ikke å hjelpe noen. Under utspørringen av dommer Helge Bjørnestad kom det en rekke ganger frem spørsmål som omhandler opplysninger de andre tiltalte har sagt.

Men Toska nekter å svare.

- Det er 11-12 andre tiltalte som har fortalt om meg. Jeg kan ikke sitte og bekrefte eller avkrefte det de sier. Jeg ønsker å fortelle om meg selv, var Toskas svar på de fleste av spørsmålene.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Endret planene i begravelse
David Toska forteller nå om hvordan han planla og gikk frem for å skaffe seg nødvendig utstyr til et eventuelt ran. Til å begynne med var tanken å gjøre et mindre ran, med tre-fire personer.

- Det skulle bli et sjokkran. Fort inn og fort ut, sa Toska.

Men 7. februar i fjor ble bestekameraten William Ellingsen drept på Frogner i Oslo. I begravelsen fikk Toska det for seg at ranet skulle bli storstilt.

- Nå får jeg den vanvittige ideen å fylle tre biler med folk. Og så ta dette vinduet (i bakgården til Nokas, red.anm.). Vi skal komme fra utsiden og ha vaktposter utenfor på plassen, sa Toska.

Men forskjellen er ikke noen annen enn at du planlegger tre biler istedenfor én? spurte dommer Helge Bjørnestad.

- Det var ikke bare det. Vi kunne jo være grådigere. Vi blir jo 14-15 personer til sammen. Tanken var å ha mange inne fordi det kunne være veldig veldig mye (penger, red.anm.) der. Hvis vi var 2-3 personer ville det være mye igjen, tenkte jeg, sa Toska.

Toska fortalte tidligere mandag om den store overraskelsen da han så vinduet i bakgården utenfor Nokas.

Skulle se skumle ut
Ifølge Toska var planen at ranerne utenfor Nokas-bygget være godt bevæpnet, med hjelmer, pistoler og geværer.

- Tanken var at de skulle se skikkelig skumle ut dersom politiet kom. En bil skulle møte politiet og en av våre vakter skulle holde hånden opp sånn, sa Toska og holdt hånden frem i stopp-tegn i vitneboksen.

- Her ute skulle vi ha de største våpnene. Tanken var at alle andre enn politiet skulle tro at dette var politi. Ingen andre skulle ense dette omtrent. Skulle ikke oppholde noe og vinke folk forbi, sa Toska.

Han fortalte at han blant annet hadde gått til ansaffelse av pistolhylser som man festet rundt låret.

- Disse var veldig tøffe, sa Toska.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken