Gå til sidens hovedinnhold

Toska-utlevering kan ta år

Den spanske advokaten til David Toska sier det kan ta flere år før den ranssiktede blir utlevert til Norge. Nå er Toska også siktet for ranet på Postens brevsenter i Oslo.

Etter at Toska ble arrestert i Malaga, er han nå fraktet til Madrid der utleveringsbegjæringen fra Norge skal behandles i rettsapparatet. Nå kan det vise seg at utleveringen kan ta lang tid. Årsaken er at Norge ikke har underskrevet en ny europeisk utleveringsavtale, sier advokat Christian Mesia Martinez til NRK.

Norsk politi har tidligere sagt at det vil ta kort tid å få Toska utlevert til Norge fordi vi har utleveringsavtale med Spania. I går ble utleveringsgrunnlaget kraftig forsterket.

Vil ikke til Norge
Da ble han også siktet for ranet av Postens brevsenter mandag 27. oktober 2003. I det voldsomme ranet ble det skutt mot politiet før ranerne kjørte avgårde i fluktbiler som sto parkert på Oslo S.

Toska selv har sagt at han ikke vil hjem til Norge, og vil derfor gjøre alt for å bli i Spania. Som i Norge kan Toska anke et vedtak om utlevering til en høyere domstol, og nå kan det se ut til at en manglende signatur kan bli et godt ankegrunnlag. Martinez sier de vil ta saken helt til topps i det spanske rettssystemet, og at det tar et halvt år bare å anke en sak til spansk høyesterett.

Ny siktelse
Norsk politi mener at Toska er en av hovedmennene bak ranet på Norsk kontantservice i Stavanger i fjor. Mandag ble Toska også siktet for å ha deltatt på ranet av Postens brevsenter i Oslo. Under ranet ble det avfyrt skudd mot politiet. Politiet har derfor også siktet Toska for drapsforsøk på to polititjenestemenn.

- Siktelsen baserer seg på en indisierekke, ikke minst likheten mellom dette ranet og NOKAS-ranet. Begge preges av råhet, men ettersom vi ennå ikke har avhørt Toska, vil jeg ikke gå nærmere inn på hva disse indisiene består i, sier politiadvokat Olav Hofstad til Aftenposten.

Heleri, trusler, ran og Munch
I tillegg er Toska tiltalt for omfattende heleri sammen med blant andre finansakrobat Thomas Øye, for å ha truet Schibsted-arvingen Harald Undrum, og for bankbokstyveriet på Bryn i 2001 der tyvene stakk av fra hvelvet med minst 20 millioner kroner.

Politiet etterforsker også Toskas innblanding i ranet av Munch-bildene «Madonna» og «Skrik».

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken