Gå til sidens hovedinnhold

Toskas hjelpere for fall

Fire Nokas-siktede hevder sin uskyld. I dag skal aktoratet overbevise juryen om at de var med på dødsranet. Få oversikt her.

STAVANGER (Nettavisen): Etter et par ukers juleferie, starer den siste innspurten i den omfattende Nokas-rettssaken onsdag.

Etter å ha hørt over 200 vitner og utallige timer med bevisfremlegging, vil juryen igjen sitte benket for å høre aktor starte sin avslutningsprosedyre. Statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes vil da komme med sine analyser av hva som skjedde ransdagen, hvem som deltok og hvorfor de 13 på tiltalebenken bør dømmes.

Se intervju med statsadvokat Arild Dommersnes på TV 2 Sumo

Fokus på fire
Overraskelsene har stått i kø etter at dommen falt i Stavanger tingrett 10. mars i fjor.

Ni av de 13 siktede har til nå innrømmet befatning med Nokas-ranet. David Toska, Kjell Alrich Schumann, Erling Havnå, Ridvan Halimi, Lars Erik Andersen og Johnny Thendrup erkjenner alle at de deltok på ranet, mens Dan Pettersen, Thomas Oscar Ingebrigtsen og skipperen William Pettersen innrømmer å ha medvirket til ranet.

Det er imidlertid de fire som nekter enhver befatning med ranet, Alf Henrik Christensen, Metkel Betew, Thomas Thendrup og Ikmet Kodzadziku, som kommer til å få mest oppmerksomhet av aktoratet. Statsadvokatene vil gå grundig gjennom bevisene og indisiene mot de fire og pedagogisk gjennomgå hvorfor de mener at de fire bør dømmes.

Vurderer skyldsspørsmål
Spesielt interessant er det også å høre hva aktoratet vil si om Thomas Ingebrigtsen, som er blitt tillagt en langt større rolle i forkant av ranet enn han tidligere har innrømmet. Ingebrigtsen er også den eneste av de 13 tiltalte som har tilstått å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe.

Det er ventet at aktor skal bruke to dager på sin oppsummering av saken. Deretter er det de tiltaltes forsvarere sin tur, før juryen trekker seg tilbake for å vurdere skyldspørsmål og eventuelle dommer for de tiltalte.

Nedenfor får du en oversikt over hvem av de tiltalte som har innrømmet at de har deltatt i ranet, samt de som fortsatt nekter for dette.

Metkel Betew
Betew har sagt at han var i Oslo på ransdagen. I lagmannsretten fortalte han at han ble med på planleggingen av Nokas-ranet, men at han først siste helgen trakk seg fra ranslaget. Begrunnelsen var iføgle ham at han ikke stolte på flere av dem som skulle være med på ranslaget - og at den kronisk magesykdommen han slet med, ble stadig verre. Betews DNA er funnet blant annet på drapsvåpenet. En tidligere venn har dessuten hevdet at han erkjente å ha deltatt i ranet.


Ikmet Kodzadziku

Kodzadziku har nektet for at han deltok i ranet. Han har sagt at han var i Stavanger ranshelgen

for å gjennomføre en kokainhandel

med en ikke navngitt person. Påtalemyndighetens sikreste kort mot svensken, er en sigarettsneip

som knytter ham til en av Schumanns biler

.

Thomas Thendrup
Thomas Thendrup, broren til Johnny Thendrup som ble skutt i lysken under Nokas-ranet, fastholdt sin versjon fra tingretten da han forklarte seg i Gulating lagmannsrett. Han hevdet at han var stolt av seg selv etter å takket nei til å være med på ranet. Han mente grunnen til at han sitter i Nokas-saken nå, er fordi han besøkte David Toska i Stavanger før ranet. DNA på en hanske er det eneste tekniske bevis mot Thendrup.

Alf Henrik Christensen
Også Christensen har hele veien nektet for at han har deltatt i ranet. Han har fortalt at han skulle til Haugesund for å jobbe ved en bedrift han er medeier i. På en bensinstasjon i Arendal møtte han tilfeldigvis medtiltalte Havnå som skulle samme vei. De to slo følge og skilte ifølge Christensen lag utenfor Stavanger. Politiet har ingen tekniske bevis mot Christensen.


David Aleksander Toska

Den selvutnevnte hovedmannen, David Aleksander Toska, har gått langt i å forklare seg så detaljert som mulig. Men Toska har hele tiden sagt at han kun ville uttale seg om sin egen rolle. Han har i lagmannsretten ikke endret mye på forklaringen han ga i tingretten.

Det som er helt nytt er at Toska har innrømmet at han fikk hjelp

av en vekter som jobbet i Nokas-bygget. De to møttes i Stavanger i desember 2003. Ifølge Toska så hadde de mellom seks og åtte møter. Vekteren tegnet opp innsiden av Nokas-lokalene på en serviett, og fortalte en del om rutinene i bygget. Som i tingretten innrømmet Toska i lagmannsretten dødsfølgen.

Kjell Alrich Schumann
I tingretten nektet Schumann for at han i det hele tatt var i Stavanger ransmorgenen. Den gang sa aktoratet at de mente at det var han som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland. I lagmannsretten la derimot Schumann alle kortene på bordet. Han innrømmet at han skjøt og drepte Klungland, men hevdet at det var et uhell og at han siktet på lysene på taket av politibilen der den operative utelederen satt. Schumann har også innrømmet dødsfølgen.

Lars Erik Andersen
Andersen var den første til å utpeke Schumann som den som skjøt, i et avhør etter dommen i tingretten. Der innrømmet han også selv å ha deltatt i ranet. Men Andersen har blitt utsatt for trusler og sjikane etter at han «tystet». I lagmannsretten var han den første som begynte å snakke om innsidemannen, men han var også første mannen ut i vitnestolen.


Dan Pettersen

Pettersen har innrømmet at han visste om ranet på forhånd, men har nektet for at han selv deltok. Han fortalte i retten om den omtalte vekteren, og navnga vedkommende. Pettersen gikk også til frontalangrep på medtiltalte Thomas Ingebrigtsen og fortalte om hans rolle i forkant av ranet. Pettersen har fortalt at han var hjemme i dekkleiligheten i Nedre Dalgate ransmorgenen. På dette har han fått støtte fra flere av sine medtiltalte.I lagmannsretten har Pettersen også

påvist flere skjulesteder

som de Nokas-tiltalte ifølge ham skal ha benyttet.


Erling Havnå

Havnå

la kortene på bordet like etter Lars Erik Andersen

, også i avhør etter at saken var blitt avsluttet i tingretten. Han har fortalt at han ble rekruttert til ranslaget i siste øyeblikk, og at det var han som prøvde å knuse ruten i Nokas-bakgården med en slegge.

Ridvan Halimi
Også Halimi innrømmet for første gang i lagmannsretten at han var med på ranet, men har hevdet at han har ventet med å tilstå på grunn av dårlig behandling av politiet. Ifølge Halimi var det en forutsetning at han måtte få informert sin egen familie om en forestående tilståelse, før han kom med den til politiet. Det var først etter at tingrettsbehandlingen var avsluttet at han fikk anledning til å møte sin bror i fengselet. Kort tid etter kom tilståelsen.

Thomas Oscar Ingebrigtsen
Ingebrigtsen innrømmet i lagmannsretten en langt større rolle i Nokas-ranet enn han gjorde i tingretten. Men han nektet for at det fantes en innsidemann. Samtidig navngir han mange på ranslaget - flere enn noen andre.

Ingebrigtsen har også erkjent at han deltok i det han mener var en organisert kriminell gruppe.

I tillegg til Toska, navngav Ingebrigtsen: Metkel Betew, Halimi, Johnny og Thomas Thendrup, Havnå, Schumann, Lars-Erik Andersen, William Ellingsen som senere ble drept på en torpedofest, samt to andre venner av Toska som skulle kjøre ransbilene - en som kalles «Psyko» og en tidligere siktet i saken. Samtlige skal han blant annet ha møtt i leiligheten til kameraten Dan Pettersen i tiden før ranet.


Johnny Thendrup

Johnny Thendrup, som ble skutt i lysken av politiet da han stod vakt utenfor Nokas-bygget under ranet, har innrømmet at han deltok i ranet. Han har ikke kommet med mange nye opplysninger i lagmannsretten i forhold til det han gjorde i tingretten.

Men Thendrup støttet Dan Pettersens forklaring

om at det var han som ventet på ranslaget i dekkleiligheten i Nedre Dalgate 5. april 2005 og hevder også at broen, Thomas, ikke deltok.

William Pettersen (skipperen)
William Pettersen, mannen som hadde våpen og ransutstyr etter Nokas-ranet, har i lagmannsretten innrømmet at han var i Nedre Dalgate to uker etter ranet og hentet ransutstyr, penger og våpen. Dette har han nektet for tidligere.

Nettavisen er tilstede og følger aktors prosedyre onsdag fra klokken 10.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv