Gå til sidens hovedinnhold

Traff Jorden med voldsom kraft

En satellitt er slått ut og mannskapet på romstasjonen ISS har gjemt seg i sitt tryggeste rom etter at en voldsom geomagnetisk storm traff Jorden onsdag morgen.

Gassskyen som traff Jorden tidlig i morges norsk tid har ført til en geomagnetisk storm i klasse G5 - den sterkeste på en skala fra G1 - G5, opplyser norske Paal Brekke, som jobber i Nasa.

Stormen traff jorden bare 19 timer etter at Solen sendte ut en gigantisk gassky tirsdag. Det betyr at den en av de raskeste solstormer noensinne, bare stått av en storm i 1859.

Den japanske satellitten Kodema har fått problemer på grunn av stormen, mens mannskapet på romstasjonen ISS er flyttet til det meste beskyttede stede i romstasjonen fordi bombarderes fremdeles av store mengder høyenergetiske partikler.

Flypassasjerer risikerer også store strålingsdoser.

- Personer i fly på høye bredder får ekstra store stråledoser (kanskje svarende til 10 røntgenundersøkelser av brystet), skriver Knut Jørgen Røed Ødegaard på nettsidene til Universitetet i Oslo (UiO).

Bombarderingen vil trolig fortsette helt til onsdag kveld, og kan sees som nordlys. Helt syd til California er nordlys blitt observert.

Stormen er allerede i ferd med og avta, og virkningene blir mindre enn astronomene opprinnelig ventety.

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå