Gå til sidens hovedinnhold

Tragediene verden glemte

Her er verdens største tragedier – som du ikke hører om til daglig.

- Selv om dette handler om millioner av menneskers lidelse og død, er disse krisene nesten helt usynlige i mediene. Mediene tar ikke sin rolle alvorlig, sier Kristian Tonby i Leger Uten Grenser.

De lanserte tirsdag sin liste over de ti mest underrapporterte krisene i 2006.

90 prosent av oppslagene i mediene kommer fra Irak, i følge undersøkelser gjort av Observer Norge.

Dermed blir det liten plass til de millioner av mennesker som lider – uten å få så mye som en bokstav med spalteplass.

– Kun ekstraordinære hendelser synes å gjøre utslag – og det er ikke alltid den humanitære situasjonen står i fokus, sier analysesjef i Observer Norge, Henrik Høidahl.

Her er de 10 mest glemte humanitære krisene i 2006:

Volden i Den sentralafrikanske republikk
3,6 millionene mennesker utsettes daglig for voldshandlinger i opprør og statskupp. Rundt 100.000 sivile er tvunget til å flykte fra hjemmene sine i en konflikt som har pågått siden 1960.

1. Tuberkulosedøden
Hvert år dør nesten to millioner mennesker av noe vi i vesten anser for å være en sykdom fra fortiden. 450.000 nye tilfeller av tuberkulose som er resistent mot flere av de tilgjengelige medisinene oppdages hvert år (multiresistent tuberkulose).

2. Tsjetsjenia-konflikten
Vold, bortføring og misbruk oppleves fremdeles daglig av den krigsherjede befolkningen. Det siste året var det også en økning i volden i naborepublikkene Ingusjetia og Dagestan. Mange tsjetsjenske flyktninger kommer tilbake uten å noe sted å bo.

3. Bomberegnet på Siri Lanka
Sivilbefolkningen på Sri Lanka har vært utsatt for massivt bomberegn etter at stridighetene mellom regjeringsstyrker og Tamiltigrene blusset opp igjen i fjor. Titusener av mennesker er drevet på flukt, mens andre er fanget i krigssonene og kan ikke flykte.

4. Barn i sultedøden
Hvert år dør millioner av barn av underernæring. Over 60 millioner barn lider til en hver tid av akutt underernæring. De mister mye kroppsvekt plutselig og tæres, og er i fare for å dø dersom de ikke får spesialisert behandling.

6. Vold og voldtekter i Kongo
Befolkningen i DR Kongo lever med vold og ekstrem fattigdom hver eneste dag. Tusenvis av dem lever svært trangt uten mat eller rent vann og det er skremmende høy forekomst av seksualisert vold mot kvinner.

7. Somalia syke befolkning
De katastrofale forholdene har vart i mer enn de siste par ukene. Helsetilstanden har i 15 år vært katastrofal, med en forventet gjennomsnittelig levealder på 47 år. Hvert fjerde barn dør før de fyller fem.

8. Fryktens Colombia
Massakrer, henrettelser, trusler om vold og frykt er fortsatt en integrert del av hverdagen for sivile som lever i konfliktområdene. Tre millioner mennesker i Colombia flykter fra sine hjem som er resultat av en konflikt som er drevet fram av narkotikahandelen.

9. Voldens Haiti
Vold og sikkerhetsproblemer herjer fremdeles befolkningen i den haitiske hovedstaden Port au Prince, der kidnappinger og seksualisert vold er dagligdagse hendelser. Siden desember 2004 har mer enn 1000 barn blitt behandlet for skuddskade.

10. Tvangsflytting i sentral-India
I staten Chhattisgarh i det sentrale India, har sammenstøt mellom maoistiske opprørere, indiske sikkerhetsstyrker og anti-maoistiske militser pågått i 25 år. Mer enn 50.000 sivile fordrives, ofte med tvang.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå