Gå til sidens hovedinnhold

- Tre dødsfall kan skyldes lav bemanning

Det avsløres i ny rapport om Ahus. Nå unnskylder sykehuset.

Dette fremgår i en fersk rapport helsemyndighetene har mottatt fra fylkeslege Petter Schou om situasjonen på Akershus universitetssykehus (Ahus).

- I inntil tre tilfeller kan bemanningssituasjonen ha påvirket dødsfallene. Men vi slår det ikke 100 prosent fast, det kan man aldri gjøre, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, til Nettavisen.

Schou forteller at de sendte ut dagens rapport til alle helsemyndighetene klokken 12.15 - og at den i løpet av kort tid er tilgjengelig for allmennheten.

Kritikk opprettholdes
- Vi opprettholder kritikken vår - som har påpekt at høy belastning, høy risiko og uforsvarlig drift har påvirket behandlingen ved sykehuset, sier Schou til Nettavisen.

19. september i år formulerte Schou seg slik i en kronikk i Aftenposten:

«Sykehus behandler alvorlig syke mennesker hele tiden, dødsfall skjer på sykehus, men for meg blir det allikevel et blindspor å diskutere ett år i ettertid hvorvidt tragiske hendelser skyldes mangelfullt gjennomførte planer eller ikke. Det er jo uansett sykehuset selv, og ikke statlige tilsynsmyndigheter, som sitter med det hele og fulle ansvaret for å gi pasienter og pårørende et forsvarlig tilbud, og ett dødsfall som eventuelt kunne vært forhindret, er uansett ett for mye.»

«Ikke forsvarlig»
Det ene dødsfallet fant sted i forbindelse med en mandeloperasjon i september i fjor.

«Statens helsetilsyn legger til grunn (...) at pasienten ikke fikk forsvarlig behandling ved Akershus universitetssykehus HF. Faresignalene ble ikke vurdert, erkjent og fulgt opp i nødvendig grad av Ahus,» heter det i konklusjonen.

- Jeg vil si unnskyld
Ledelsen ved Ahus sier at de tar fylkeslegens rapport til etterretning.

I en pressemelding viser sykehusdirektør Hulda Gunnlagsdottir til brevet, der det står at «Fylkesmannen har selvsagt aldri påstått at det er en årsakssammenheng mellom bemanning og dødsfallene»

- Det er jeg tilfreds med, sier Gunnlagsdottir.

Hun beskriver samtidig innholdet i rapporten som alvorlig, og kommer med en beklagelse til pasienter og pårørende.

- Jeg vil si unnskyld til pårørende og pasienter som har vært skadelidende ved sykehuset i 2011, sier sykehusdirektøren, og legger til:

- Vi er tilfreds med Fylkeslegens vurdering av forbedringstiltakene som har blitt iverksatt. De viser at vi er på rett vei, sier hun.

Kommentarer til denne saken