Eksplosjonene, som er rapportert fra tre ulike busser, skal ha tatt livet av tre personer og skadet ytterligere 14 personer. Årsaken til eksplosjonene er ikke klar, men de kom med omtrent en times mellomrom i hovedstaden i Yunnan-provinsen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke kommet noen spekulasjoner om hvem som kan stå bak, men alt tyder på at det har blitt plantet bomber på de to bussene.

Ifølge Svensk Radio kaller sikkerhetsmyndighetene i provinsen eksplosjonene for sabotasje.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Lagt igjen vesker
Kinesiske medier melder at passasjerer har observert vesker som ble lagt igjen i bussene rett før eksplosjonene skjedde.

Det var mellom klokken syv og åtte på morgenkvisten bombene gikk av. Eksplosjonene skjedde like utenfor et av byens største sykehus. En lege på sykehuset bekrefter overfor Sveriges Radio at de har tatt imot 12 skadde. En av dem omkom på sykehuset, mens en annen er alvorlig skadet.

Avisen Yunnan Daily publiserte i morgentimene bilder av bussene, som viste knuste vindusruter og et gapende hull i siden av den ene bussen.

Har fryktet terror
Det er nå mindre enn tre uker til OL, og Kina har fryktet terroraksjoner i forbindelse med lekene.

Terroraksjoner er uvanlig i landet, men eksplosjoner i busser har forekommet tidligere også. I mai begynte en buss å brenne i Shanghai, og tre mennesker omkom. Den hendelsen betraktes imidlertid som en ulykke, forårsaket av at noen transporterte brennbare vesker på bussen. Men det er også blitt spekulert i om det kan være terrorister fra Xinjiang provinsen i vestlige Kina som står bak. Den muslimske befolkningen der har lenge kjempet for mer selvstyre i sine områder.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Forfattet guide
De olympiske lekene starter i Beijing 8. august, og det er ventet at rundt 500.000 utlendinger skal besøke Beijing.

Den olympiske komiteen har forfattet en guide til utlendinger, og besøkende må føye seg etter en rekke strenge regler dersom de vil unngå straffeforfølgelse.

Kinesiske myndigheter frykter nemlig at pro-tibetanske aktivister skal organisere omfattende protester mens hele verdenspressen er vendt mot Kina. Kinesiske myndigheter frykter også demonstrasjoner mot landets omstridte våpenhandel med Sudan.

LES OGSÅ: OL-Kinas 57 «dødssynder»

Strammer inn kontrollen
Henning Kristoffersen ved BI, som har 20 års erfaring med å jobbe i Kina, uttalte nylig til ANB at kinesiske myndigheter har tradisjon for å stramme inn på kontrollen i forbindelse med store arrangementer, og at OL i år har en helt spesiell betydning for Kina.

–2008 har vært et forferdelig år for Kina. Først hadde de store snøstormer i vinter, så kom uroen i Tibet, og jordskjelvet i Sichuan-provinsen.