Gå til sidens hovedinnhold

- Treåring må ikke ha blitt drept

Medisinsk sakkyndige i barnedrapssaken i Frostating lagmannsrett holder muligheten åpen for andre dødsårsaker enn drap.

Professor Olav A. Haugen og tre andre sakkyndige er alle enige om at den tre år gamle jenta mest sannsynlig døde av kvelning. Men ingen av de sakkyndige kan med sikkerhet si hva som var årsaken til at barnet ble kvalt, melder NTB.

Professor Svein Erik Gisvold la fredag fram nye rapporter der han har vurdert alternative årsaker. Han beskrev fenomenene aspirasjon, larynx-spasme og ufri luftvei, og en kombinasjon av disse tilstandene.

- Etter min vurdering er det absolutt mulig at dette kan forklare død i det aktuelle tilfelle, sa Gisvold.

Ufri luftvei
Aspirasjon betyr at mat, mageinnhold eller andre fremmedlegemer kommer ned i luftrøret, slik at luftveiene blir stengt. Larynx-spasme er en refleks som kan oppstå ved at stemmebåndene, ved irritasjon fra et fremmedlegeme, «klapper sammen» og stenger inngangen til luftrøret.

Ufri luftvei er et generelt begrep som kan omfatte både aspirasjon og larynx-spasme, eller for eksempel at luftrøret blir klemt sammen på grunn av trykk.

Tre forutsetninger
Svein Erik Gisvold sa at tre forutsetninger « helst bør være oppfylt» for at aspirasjon, eventuelt sammen med larynx-spasme kan være dødsårsak i denne saken. Den første forutsetningen er at barnet var bevisstløst. Den andre forutsetningen er at personen som falt over barnet, også var bevisstløs. Og den tredje forutsetningen er at barnet hadde noe i svelget på det tidspunktet da hun ble bevisstløs.

- Hva om bare tiltalte var bevisstløs? Er det da helt umulig at barnet ble kvalt ved en ulykke, spurte Gisvold, og svarte selv på spørsmålet:

- Det er temmelig usannsynlig, men ikke helt umulig.

Mulige fallskader
Professor Olav A. Haugen, som har foretatt obduksjonen av barnet, gjorde blant annet rede for funn av såkalte punktblødninger på barnets ansikt og hals. Han forklarte at slike funn er "en sterk indikator på at dødsårsaken er kvelning".

- Men det sier ikke noe om hvordan kvelningen har oppstått, sa han.

Haugen redegjorde også for blåflekker og andre skader som ble påvist ved obduksjonen.

- Samlet sett, er skadene forenlige med at barnet har falt i en trapp, spurte tiltaltes forsvarer, Venil Katharina Thiis.

- Jeg vil si at skaden på høyre skulder, og kanskje på høyre siden av ryggen, kan være slike fallskader. Det kan albueskaden i og for seg også være. De øvrige skader på hals, bryst og armer er ikke umiddelbart godt forenlig med fall. Men de kan være framkommet ved at barnet har blitt liggende under en person og forsøkt å komme seg løs, sa Haugen.

Punktblødninger
- Er de punktformige blødningene på ansikt og hals forenlige med at barnet har ligget under tiltalte, spurte advokat Georg Kvande, den andre forsvareren.

- Ja det er enn tenkelig forklaring. Hvis hun har fått en voksen person over seg, kan det føre til at åndedrettet er hemmet ved sammenpressing av brystkassen. Trykkstigningen kan være en forklaring på slike punktformige blødninger, forklarte Haugen.

To andre medisinsk sakkyndige, overlege Sverre Slørdahl og professor Kari Ormstad har fått i oppdrag å vurdere om fall i trappa, og deretter med tiltalte liggende over barnet, er et sannsynlig hendingsforløp. Deres rapport - i lagmannsretten som i Trondheim tingrett - konkluderer med at dette hendingsforløpet ikke er sannsynlig.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter