Gå til sidens hovedinnhold

Treåringer trekker råtne tenner

Tannhelsa på trønderunger har ikke vært dårligere på over ti år. Barn helt ned i treårsalderen har så store hull at tannlegen må trekke tenner.

I fjor hadde 38 prosent av femåringene i Sør-Trøndelag hull i tennene. Men ungene i Trøndelag er likevel ikke dårligst i landet. På landsbasis var tallet 42 prosent. Sammenlignet med 1997 er det en økning på nesten ti prosent, skriver Adresseavisen.

Tannleger forteller om barn helt ned i treårsalderen som må trekke tenner fordi de er kraftig angrepet av karies. Det er ofte så ille at barn har hull i halvparten av tennene sine.

Travle foreldre
Tannlegene er bekymret for utviklingen. Boring i tidlig alder kan skape tannlegeskrekk for resten av livet.

Stressede foreldre som ikke tar seg tid til å pusse barnas tenner to ganger om dagen, er en av årsakene, en annen er oftere og større inntak av søtsaker og brus.

Fluorforvirring
Flere tannleger legger også skylda på landets helsemyndigheter for utviklingen. Anbefalingen av fluor ble endret midt på 90-tallet, og det førte til forvirring blant både tannleger, helsesøstre og foreldre.

«Det blir ikke hull i en tann som er ren. For tennene de pusser vi jo en etter en,» synger Karius og Baktus. Her kan du lese mer om stell av barns tenner .

I dag anbefaler tannleger bruk av fluortannkrem og forsiktig pussing med myk tannbørste så snart den første tanna vokser frem. Foreldre bør foreta pussingen frem til barna er sju-åtte år gamle.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial