Gå til sidens hovedinnhold

Treholt frykter Busch

Spiondømte Arne Treholt har ingen tro på gjenopptagelse av sin egen sak så lenge Tor-Aksel Busch er riksadvokat. Busch var aktor da Treholt ble sendt i fengsel.

Spiondømte Arne Treholt forklarer sin nøling med å fremme sin sak på nytt med at Tor-Aksel Busch er riksadvokat, melder NTB.

Da Treholt ble dømt for spionasje i 1985 var nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch aktor i saken. I tillegg var nåværende høyesterettsjustitiarius Tore Schei dommer i det som den gang het Eidsivating lagmannsrett.

Treholt sier til NRK at en mulig ny rettssak vil reise en rekke habilitetsproblemer.

- Folk som sitter i meget sentrale stillinger innenfor justisvesenet i dag, jeg tenker på riksadvokaten og høyesterettsjustitiarius, var aktor og dommer i min sak. Dette reiser problematiske habilitetsspørsmål, sier Treholt.

Han tror det ville vært enklere å fremme saken på nytt dersom Busch og Schei ikke satt i de posisjonene som de i dag sitter.

Arne Treholts forsvarer, advokat Arne Haugestad, er enig med Treholt. Han mener Tor-Aksel Busch er inhabil.

- Det er ganske klart at riksadvokaten er dundrende inhabil. Og han sitter i en posisjon der han selv skal ta standpunkt til spørsmål om gjenopptakelse. Da må det på en eller annen måte opprettes en sette-riksadvokat, sier Haugestad til NRK.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken