I 1983 ledet den tidligere POT-etterforskeren Leif Karsten Hansen (72) de to ransakingene i Arne Treholts leilighet. I boken «Forfalskningen» er Hansen anklaget for bevisfabrikkering.

Lørdag meldte TV 2 at Hansen hadde en sentral rolle da den hemmelige overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert i Handelsbygningen våren 2000.

Ifølge TV 2 var det Hansen, som sammen med sin tidligere kollega Olaf Johansen, bygde opp gruppen. Og det var disse to som rekrutterte agenter og etablerte rutinene for overvåkingsgruppen som jobbet på oppdrag for amerikanske myndigheter i Oslo.

Hansen skal ha sluttet ved den amerikanske ambassaden i 2003.

TV 2-avsløringen:
Onsdag kveld avslørte TV 2 at USA i all hemmelighet hadde bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn.

Gruppen, med navn Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000, og ble plassert i 6. etasje i Handelsbygningen som ligger bare noen meter fra den amerikanske ambassaden. Gruppen innhenter informasjon om norske personer de mener er mistenkelige. Opplysningene bli så lagret permanent i databasen SIMAS.

Da TV 2s journalister oppsøkte Hansen i hans hjem lørdag ettermiddag, ville han ikke kommentere saken.

- Det er vi som lager disse ambassadesakene. Du følger med på det nå? spør TV 2s reporter.

- Jeg følger med, og jeg snakker ikke med pressen, svarer Hansen.

- Vi har opplysninger om at du har jobbet ved ambassaden. Stemmer det?

- God helg! sier Hansen og smeller igjen døra for TV 2s reportere.

- Ble ikke lagret
Til Dagbladet bekrefter Hansen derimot at han var tilknyttet DSU, og avviser at det ble samlet informasjon om norske borgere, melder NTB/VG. Han har tidligere avvist egen tilknytning til SDU. Blant annet til Aftenposten som også skriver om dette søndag.

- Gruppa hadde ikke noen myndighet til å spørre om personopplysninger eller å føre lister over slike opplysninger, for de hadde dem ikke, sier Hansen.

Han sier at Oslo politidistrikt ble informert om virksomheten til DSU. Dette har også politiet tidligere bekreftet.

Les egen sak: – Overvåkingen var ikke ulovlig

- Ambassadens sikkerhetssjef fortalte at han hadde vært i kontakt med ledelsen ved Oslo politidistrikt angående SDU, og fortalte seinere at den arbeidsmåten han hadde beskrevet for politiet, var uproblematisk. Jeg tror ikke det ble funnet grunn til å kontakte PST fordi dette foregikk på et området som var underlagt Oslo politidistrikt, sier Hansen.