Gå til sidens hovedinnhold

Trekker mer salat fra markedet

Norovirus gir smittsom omgangssyke. På nytt er den påvist i lollosalat.

Virusinfisert salat fra Frankrike er igjen i Mattilsynets søkelys, uker etter at alt skulle ha vært trukket fra markedet. Ved en feil har et lite parti igjen funnet veien til butikkhyllene.

- Kast den!
Har du grønn lollosalat pakket 22. januar stående på kjøkkenet er dette hva du bør gjøre:

- Kast den, og vask deg på hendene etterpå, sier Laila Jensvoll til Nettavisen mandag. Hun er rådgiver ved seksjon for planter og vegetabilsk mat hos Mattilsynet.

Ifølge Jensvoll er det snakk om salat fra det samme partiet med lollosalat som ble trukket fra markedet i januar. Dette er grønn lollosalat fra Frankrike som har kommet til Norge via Danmark. Den var infisert med norovirus som gir det vi kaller omgangssyke.

Forurenset av avføring
Ifølge den danske Fødevarestyrelsen viser analyser at salaten kan ha vært utsatt for vann forurenset med «humane fækalier», som rett og slett er menneskelig avføring. Forurensningen kan ha kommet via vanningssystemet.

Norovirus smitter svært lett gjennom mat og mellom mennesker.

- Svikt hos pakkeriet

- Det har skjedd en svikt hos pakkeriet og en del pakker ble ikke oppdaget, sier Jensvoll om hvorfor de på ny er ute og advarer.

Hun vil ikke gi noen garantier, men mener det nå skal være trygt å spise lollosalat. Partiet som har ført til et omfattende utbrudd av norovirus i Danmark og et mindre i Norge stammer fra en fransk leverandør. Det ble tatt inn til Norge 11. januar.

Slik er salaten merket
Mattilsynet oppfordrer forbrukere, kafeer, restauranter og storkjøkken som har kjøpt lollosalat med opprinnelse fra Frankrike, om å kaste salat som er merket:

* Grønn Lollo fra Bama. Merket med pakkedato: 22.01.10. Pakkeri: Elstøen Gartneri

* Grønn Lollo fra Elstøen Gartneri. Merket med pakkedato: 22.01.10.

* Lollo Grønn fra Coop. Merket med pakkedato: 22.01.10. Merket med Elstøen Gartneri

Kommentarer til denne saken