Gå til sidens hovedinnhold

Trekker seg etter rasismeuttalelse

Høyres bystyrerepresentant tabbet seg ut for skjult mikrofon.

Bystyrerepresentant Toril Fiskerstrand (50) for Høyre i Oslo gjorde en blemme av dimensjoner da hun var vert ved partiets valgbod på Karl Johans gate tirsdag.

Les også: - Rasisme i alle partier

«Jeg synes det er så mange negere her i byen, hva synes dere om det?» spurte en hun trodde var en tilfeldig velger.

«Jeg er helt enig, og det irriterer veldig masse folk. For det første er folk redde, og for det andre så driver de og snyter på fellesskapet,» svarte Fiskerstrand.

Det hun ikke visste, var at hun snakket med en NRK-reporter med skjult mikrofon. Reporteren fra radioprogrammet Osenbanden på NRK P3 sa så følgende til bystyrerepresentanten:

«Jeg skjønner det du mener med redsel. Det er mange jeg kjenner som synes det er så mange negere rundt omkring.»

«Jeg synes det ikke bare er negere, jeg synes det er like mange andre nasjonaliteter som pakistanere,» svarte Fiskerstrand, før hun fortsatte å legge ut om sin frustrasjon:

«Jeg synes mange er her for å benytte seg av vår naivitet og leve og snylte på vårt fellesskap, og det irriterer meg noe skrekkelig, og det irriterer de fleste andre også,» sa hun.

- Strid med menneskesyn

Nå har Fiskerstrand meddelt at hun trekker seg fra alle politiske verv i Oslo Høyre - med umiddelbar virkning.

Ifølge NRK er det derimot for sent å trekke Fiskerstrand fra Høyres lister før valget, og hun stiller dermed til valg.

Partiledelsen sier de er rystet over hennes uttalelser.

- Vi har jo sett at hun har hatt et utspill som ikke er i samsvar med det vi står for, og det er i strid med vårt grunnsyn og vårt menneskesyn, sier leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, til Nettavisen.

- Ble du overrasket over uttalelsene?

- Ja, dette kom som en stor overraskelse. For hun har aldri gitt uttrykk for slike synspunkter tidligere, sier Tetzschner.

Han fikk vite om Fiskestrands blemme onsdag formiddag, og kalte henne øyeblikkelig inn på teppet.

- Vi hadde et møte med henne midt på dagen, hvor jeg da hadde fått anledning til å høre hele klippet og hennes forklaring. Og på den bakgrunn skrev hun et brev til meg og meddelte at hun trakk seg fra alle verv i Oslo Høyre, sier Høyre-lederen.

Benekter rasisme
Fiskerstrand benekter overfor NRK at hun er rasist eller fordomsfull.

Hun forklarer svarene hun ga på følgende måte:

- De er tatt ut av en kontekst, og at det ikke er opptaket i sin helhet som kom frem. For ikke å snakke generelt om en gruppe, prøvde jeg å vri det om til utnyttelse av velferdsordningene, sier hun til NRK.

Tetzschner forteller at han i møtet med Fiskerstrand fikk den samme forklaringen.

- Hun har skrevet at hun ble oppsøkt av en som ville stille henne et spørsmål om hvorfor det var så mange av en rasegruppe i Norge, og hun kom til skade for å trekke inn en nasjonalitet for å avlede fra spørrerens utgangspunkt, sier han, og fortsetter:

- Hun har forklart at hun er tatt noe ut av kontekst, men samtidig ser hun at det hun er gjengitt på også er i strid med hennes egen intensjon og hennes egen oppfatning. Hun sier at hun ikke står for rasistiske holdninger, sier Høyre-lederen.

- Hun benekter rasisme, men uttalelsen er jo uansett på tape?

- Jada, disse uttalelsene, selv om de er tatt ut av sammenhengen, gjør at det ikke kan være en representant for Høyre verdig å uttale seg på en sånn måte, sier Tetzschner.

- Ikke godt valgbidrag
- Frykter du at uttalelsen vil skade Høyre nå i valgkampinnspurten?

- Det er absolutt ikke noe godt bidrag å få en uttalelse som bryter med det vi står for, både programmessige og i politisk praksis, sier Tetzschner til Nettavisen, før han legget til:

- Vi anser saken som avsluttet, med en riktig konklusjon, sier han.

- Hun er lei seg
På Oslo Høyres hjemmeside skriver partiet onsdag kveld at Fiskerstrand er lei seg for det som har skjedd:

«Toril er svært lei seg for det som er sagt og den fremstillingen dette har fått etter vedkommendes samtale med henne på valgboden. Hun sier at hun i ettertid ser at hun ikke i tilstrekkelig grad tok avstand fra premissene hos sin "samtalepartner". Hvis noen føler seg støtt av innslaget beklager hun det sterkt.»

Andre negative sak
Nok en gang opplever nå Høyre en skandale i valgkampen. Oppstyret rundt den hemmelige Sveits-kontoen til tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen har bare såvidt lagt seg, før altså Oslo Høyre igjen kommer i negativt fokus.

- Det er to veldig forskjellige saker, påpeker Tetzschner.

- Men begge sakene gir dere negativ oppmerksomhet?

- Ja, det er vel likheten, sier han.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få Toril Fiskerstrand i tale onsdag kveld.

Grovt sitat var feilsitering

Da nyheten om uttalelsen ble kjent onsdag kveld feilsiterte NRK først Fiskerstrand, og skrev på sin nettside at hun skal ha sagt at «Det er ikke bare negere, jeg liker ikke andre nasjonaliteter som pakistanere».

Men da Nettavisen hørte gjennom innslaget på nettet, viste det seg at «liker» var byttet ut med «like mange» (se riktig sitat lenger opp i saken).

Vaktsjef på nrknyheter.no Berit Ytrehus sier endringen skyldes en misforståelse.

- Reporteren trodde «like som» var «liker ikke». Vi måtte selv høre lydopptaket flere ganger for å høre forskjellen. Deretter ble det rettet, sier Ytrehus til Nettavisen.

Tetzschner sier sent onsdag kveld at han til tross for feilsiteringen står fast ved sine uttalelser.

- Det blir ikke like ille, men det er nok til at vi står fast ved konklusjonen. Det som likevel blir tilbake er likevel uakseptabelt og ikke forenlig med våre grunnverdier, sier han, og legger til:

- Jeg er glad for at mediene selv retter overdrivende gjengivelser.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner