Gå til sidens hovedinnhold

Trekker seg fra Solheim-avtale

Sri-Lankas regjering trekker seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene.

Klokken 17, norsk tid, offentliggjorde Sri-Lankas regjering at de trekker seg fra våpenhvileavtalen med Tamilitigrene (LTTE).

- Dypt bekymret
Norske meklere, med nåværende miljø- og bistandsminister Erik Solheim i spissen, var sentrale under framforhandlingen av avtalen som ble signert i 2002.

- Jeg beklager at regjeringen går til dette alvorlige skrittet. Dette kommer på toppen av en utvikling med stadig flere og mer brutale voldshandlinger fra begge parter, og jeg er dypt bekymret for at volden og krigen nå trappes ytterligere opp, sier Solheim til NTB.

204248

Han tror ikke at oppsigelsen av våpenhvileavtalen medfører at Norges spesialutsending Jon Hansen-Bauer vil få nye oppgaver eller bli trukket ut av arbeidet med tilrettelegging for fredsprosessen i Sri-Lanka.

Meldingen om at avtalen nå oppheves kom bare timer etter at fire mennesker mistet livet da en militærbuss ble bombet i Colombo. Beslutningen ble fattet onsdag bekrefter talsperson for regjeringen, Lakshman Hulugalle, overfor Reuters .

Brutt flere ganger
Våpenhvilen brøt reelt sammen i desember 2005, da borgerkrigen blusset opp igjen. Siden er våpenhvilen blitt brutt flere ganger, og flere tusen personer er drept i konflikten mellom landets myndigheter og de tamilske opprørerne.

LTTE kjemper for en uavhengig stat i nord på Sri-Lanka. Organisasjonen har foreløpig ikke kommentert opphevelsen av våpenhvileavtalen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?