SOTSJI (Nettavisen): Søndag ble OL avsluttet for Norge med den tradisjonsrike femmila for herrer.

Russland tapetserte pallen, og Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på en fjerdeplass.

Med bare én bronse å vise til på distanserenn, har Norge gjort det dårligste langrennsmesterskapet siden OL i Sarajevo i 1984.

Den av de norske det alltid stiller seg størst forventninger til, Petter Northug, må for første gang reise hjem fra et seniormesterskap uten medalje. Trønderen endte helt nede på en 18.-plass på søndagens femmil.

Skylder på sykdommen
Når Northug snakker med Nettavisen og resten av pressekorpset, har han én hovedforklaring på fiaskoen.

Han mener nemlig at det var sykdomsperioden i sommer som ble ødeleggende for mesterskapet, siden han ikke hadde det vanlige grunnlaget han pleier å ha før et mesterskap, mener han.

- Det må man ha på slutten der, skal man være med å kjempe i teten.

- Utfra forutsetningene kom jeg fort tilbake på høyt nivå, men jeg har manglet det siste giret hele veien. Jeg skal ikke stå og skylde på noe, men når jeg mister tre måneder på sommeren, har det litt å si. I hvert fall her i høyden, sier Northug.

Var han 100 prosent?
Det står dårlig i stil med det Northug sa tidligere i mesterskapet. På spørsmål om egen form, svarte han det norske pressekorpset at han følte seg 100 prosent.

Northug innrømmer at han har gjort et mislykket mesterskap for Norge, og for hans egen del.

- Ja, det har det vært. På distansesiden har det vært mislykket, for min egen del og alle. Det er lenge siden vi har prestert så dårlig i et mesterskap. I år var ikke jeg den klareste kandidaten i troppen til å ta gull på distanserenn, men jeg har trodd at vi skulle klare det. Det er for dårlig, innrømmer han.

- Hvor mye smerter det å stå her med nok en skuffelse?

- Det er sånn i idrett at du må lære deg å takle skuffelser. Jeg vil ikke stå her og klage heller, for jeg har hatt så mye stang inn i mesterskap tidligere.

- Er det lettere å gå for en ny sesong nå?

- Ja, det er ikke bra for konkurrentene mine, det her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Om sitt eget løp, sier Northug følgende:

- Det var en tøff femmil, som vi spådde på forhånd. De siste 20 kilometerne slo sola gjennom, og det ble tøft. Jeg manglet det siste giret, selv om jeg følte meg bra i dag, sier han.

Treneren: - Ikke bra
Landslagstrener Trond Nystad hadde ingen god forklaring på hvorfor Petter Northug ikke har levert gode resultater i Sotsji-OL.

- Petter har følt seg bra, men resultatene er ikke bra. Vi må nesten snakke med hans team og finne ut hva som er rikets tilstand, sier Nystad til Nettavisen.

Nystad ville ikke si noe om han ønsker å få Northug tilbake på landslaget neste sesong.

- Det er ikke min jobb å vurdere. Det får andre gjøre, sier Nystad.

- De diskusjonene begynner alt for tidlig. Det må vi ta etter sesongen, alle gjør sine valg. Det blir for tidlig å forklare årsaker nå. Petter og hans lag må gjøre sine analyser, og vi må gjøre våre analyser. Så får vi finne ut hva som er den beste løsningen for hvert enkelt individ, fortsetter landslagstreneren.

- Ikke derfor vi kom hit
Men landslagstreneren er klar på at han, med unntak av Martin Johnsrud Sundby bronse, ikke er fornøyd med resultatene på distanserennene i OL.

- Det er ikke dette vi kom hit for. Vi hadde hatt en veldig bra sesong. Vi har hatt en fin stigning de tre siste årene. Vi har fått flere som kjemper i toppen, men akkurat i OL har vi ikke fått de resultatene vi har vært på utkikk etter. Det var forskjellige grunner som var årsaken i begynnelsen av OL. Akkurat nå så er det vanskelig hva årsaken kan være til at vi faller gjennom når vi skal prestere, forklarer Nystad.

Aleksander Legkov stakk av med gullet, Maksim Vylegsjanin tok sølvet og Ilia Tjernousov ble bronsevinner.

Av de øvrige norske ble Tord Asle Gjerdalen nummer 21 og Chris Jespersen nummer 32.