(NTB): Mariann Marthinsen (29) tok Norges første gull i paralympics med seier i sprint langrenn sittende onsdag.

– En helt ubeskrivelig følelse. Jeg klarer ikke helt å skjønne det som skjedde. Jeg kan leve på dette resten av livet. Dette var en herlig seier, at jeg klarte det med et par centimeter, sa Marthinsen til NRK.

For akkurat så spennende ble det. Det handlet til slutt om centimetere.

Marthinsen var raskest i prologen, og hun vant også sitt heat i semifinalen. Riktignok var tre andre raskere enn henne i den andre semifinalen, og finalen så det også litt vanskelig ut for henne i starten.

Akkurat som i paralympics i Vancouver for fire år siden, så hun ut til å bli låst inne.

Løsnet

Men så løsnet det mot tampen for jenta som bar det norske flagget i åpningsseremonien sist fredag.

I den siste svingen avanserte hun opp fra fjerde til tredjeplass, og på oppløpet kom åpningen for 29-åringen som åpnet mesterskapet i Sotsji med å bli nummer fire på 12-kilometeren.

Hun staket seg forbi amerikanske Tatjana McFadden på de aller siste meterne av den én kilometer lange sprinten. Da kom kjempekreftene virkelig til sin rett.

– Jeg har blitt låst inne før, men skjønte på flaten at det kunne gå. Fy søren hvor seig hun McFadden var, men jeg klarte det med et par centimeter, sa jenta som startet sin paralympiske karriere med å bli ta bronse i svømming i Beijing for seks år siden.

Rørt

Marthinsen var i skyene etter seieren. En veldig lang kamp mot gull kunne krones.

– Dette betyr enorm mye for meg. Det er en drøm som ble til virkelighet, sa Marthinsen.

Treneren Torbjørn Brox Pettersen tok til tårene. Det var uvant kost fra det holdet.

– Jeg er rørt! I tre og et halvt år har vi jobbet mot dette målet, og så klarer hun det på de siste fire-fem meterne. Da knakk jeg bare i hop, sa Pettersen.

Birgit Skarstein ble utslått i semifinalen i den samme øvelsen. (©NTB)