I USA pågår det en debatt om det amerikanske forsvaret skal redusere antallet planlagte kampfly for å kunne styrke bakkepersonellet med ytterligere 95.000 soldater.

Bakkestyrkene benyttes i de tradisjonelle stabiliseringsoperasjonene i Afghanistan og Irak, men uforutsette verdensbegivenheter kan endre på USAs militærstrategi, mener Ståle Ulriksen, forsker ved NUPI.

Ulriksen sier et kjøligere forhold til Russland kan medføre i at USA heller vil satse på kampfly fremfor å øke stabiliseringsstyrkene.

- Etter Georgia-konflikten har forholdet til Russland blitt tilspisset. Det kan føre til at man lar være å øke bakkepersonellet. Det er veldig avhengig av hva som skjer i verden. Men med Georgia-konflikten fikk USA et nytt fokus på Russland, sier Ulriksen til Nettavisen.

- Vil ikke vrake produksjonen
Dermed tror han det er lite sannsynlig at USA vil velge å vrake produksjonen av F35-flyene, slik direktør for Norsk institutt for strategiske studier, Jon Bingen, sa til NRK onsdag morgen.

- Jeg tror ikke han har rett i det. Flyet er kommet så langt i utviklingen og det er kort tid igjen til produksjon, og amerikanerne trenger mange fly. Men jeg tror at det blir færre fly enn opprinnelig planlagt. Og i så fall kan prisen gå litt opp, sier Ulriksen og legger til at det amerikanske forsvaret hadde opprinnelig planer om å kjøpe 2300 F35-fly fra Lockheed Martin.

- Men de er nødt til å øke hæren og marinekorpset, og da er det noe som må gå. Det er jo kommet en del uttaleleser om at man burde omprioritere og kjøpe færre fly, men da var det først og fremst F22-flyene, som er mye dyrere og mer avansert, sier Ulriksen.

- Avvikling vil føre til ustabilitet
Bingen påpekte overfor NRK at den amerikanske Kongressen vil neppe godkjenne prosjektet med F35-flyene. Han la til grunn at flyene er for dyre til å utvikle i en tid da den amerikanske økonomien er preget av uro. Men Ulriksen mener tvert imot at en avvikling av produksjonen vil føre til større ustabilitet i USA.

- Dersom USA lar være å produsere dette flyet, og vil heller satse videre med F16-flyene, så vil de falle bakpå når det gjelder salg. Og da vil Eurofighter stille sterkere enn USA i konkurransen. Hvis man kutter ut et sånt prosjekt, så vil dette forplante seg i den amerikanske forsvarsindustrien og forårsake mye arbeidsledighet, sier Ulriksen.

Den amerikanske ambassaden i Oslo avviser også påstanden om at F35-flyene (Joint Strike Fighter) aldri kommer i produksjon.

- I sin årlige rapport om ervervelse (Selective Acquisition Report) har USAs forsvarsdepartement på det sterkeste tilbakevist antydninger om at Joint Strike Fighter-programmet er forsinket og budsjettoverskridende, og viser til at programmet er i rute og faktisk godt innenfor budsjettrammene, skriver ambassaden i en pressemelding.

Norge skal kjøpe 48 jagerfly som skal erstatte dagens F16. Regjeringen skal ta beslutningen 19. desember om de vil kjøpe amerikanske F35 eller svenske Jas Gripen.