Gå til sidens hovedinnhold

- Trikser dyr mat billig

Nå er årets jordbruksoppgjør i gang. Bondenæringen vil igjen hevde at norsk mat egentlig ikke er dyr, spår NA24s kommentator.

(NA24 KOMMENTAR): Før helgen leverte bondeorganisasjonene sine krav i årets jordbruksforhandlinger med staten. Kravet er en økning i de direkte pengeoverføringene fra 11,9 til 13,6 milliarder kroner, i tillegg til verdien av importvernet.

Dermed er det sikkert ikke lenge til vi får et sikkert vårtegn: Artikler i media hvor bondeorganisasjonene viser til regnestykker som demonstrerer at maten i Norge faktisk ikke er dyr.

Kunne det være mulig å be om å slippe denne komedien i år?

Disse regnestykkene viser at vi bruker en mindre andel av inntektene på mat enn innbyggerne i de fleste andre land, og at vi bruker en mindre andel på mat nå enn vi gjorde før.

Men det betyr selvsagt ikke at maten i Norge er billig. Det betyr at Norge er et usedvanlig rikt land, og mye rikere enn før. Når man blir rikere går en mindre del av inntekten til mat.

Faktisk er det jo slik at hvis man måler opp mot kjøpekraft er nesten alt billig i Norge. Statistisk sentralbyrå viste nylig at norske bilpriser ligger midt på treet i europeisk målestokk, målt mot kjøpekraften vår.

Sammenligner man med inntekt, finner man også ut at både alkohol, bensin og tobakk er ganske rimelig i Norge. Men det betyr ikke at disse varene er billige, det betyr at vi er rike.

Og maten i Norge stiger klart i pris, mens den faller i andre land, som Sverige. I 2001 ble matmomsen halvert i Norge (altså en indirekte økning av subsidiene). Siden starten av 2002 har matvareprisene i Norge økt med 9 prosent, hvorav ett prosentpoeng kan forklares med senere oppjustering av matmomsen (13 prosent nå, 12 prosent i 2001). I Sverige har matvareprisene i samme periode falt 1 prosent, uten at det har vært noen endringer i matmomsen.

At dette blir resultatet i en bransje som skjermes mot konkurranse av tollmurer og kvoter, og som kan sende regningen for ineffektiv drift til skattebetalerne - det kan ikke overraske noen. Vi kunne over natten fått vesentlig billigere mat i Norge ved å fjerne importvernet.

Når en vare er dyrere enn i andre land, stiger mer i pris enn i andre land og er dyrere enn den ville vært i et fritt marked - da kan kan den ikke kalles annet enn dyr.

La oss slippe talltriks som skal vise at norsk mat er billig.

Are Slettaner tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken