Gå til sidens hovedinnhold

Trodde ingen ville angripe kvinnene

57 mennesker funnet drept etter overfallet på Filippinene mandag.

Antallet døde som er funnet etter mandagens brutale overfall i Mindanao på Filippinene, er oppe i 57.

I følget som ble overfalt var det familiemedlemmer og tilhengere av viseborgermester Mangudadatu i Maguindanao, i tillegg til 18 journalister. Mange av de drepte er kvinner

Ingen av mennene i viseborgermesterns familie var med følget, ettersom de trodde ingen ville angripe biler med kvinner i og at det derfor ville være tryggere slik, skriver Reuters.

Blant de drepte er Mangudadatus kone og to søstre.

Macheter og M-16
Gruppen som ble angrepet var på vei for å registrere viseborgermesterens kandidatur som guvernør før valget 10. mai.

24 av de drepte ble funnet på bakken ved åstedet for angrepet, mens de andre er funnet i tre massegraver noen kilometer unna, dit de hadde blitt ført og deretter angrepet med macheter og M-16.

Drapene skal ha vært planlagt på forhånd - gravene var gjort klar på forhånd. I en av massegravene var også to biler gravd ned, trolig i et forsøk på å skjule spor.

Arroyo-støttespiller
En av president Gloria Arroyos politiske støttespillere, Andal Ampatuan, blir utpekt som hovedmannen bak det som er landets verste valgmassakre, men ingen er så langt formelt siktet, skriver AP.

- Foreløpige rapporter viser at de som ble bortført og drept først ble stoppet av en gruppe ledet av borgermesteren i Datu Unsay, sier talsmannen for det nasjonale politiet, Leonardo Espina, melder AFP.

- Overgriperne vil ikke slippe unna. Loven vil jakte dem til de er tatt, sier Arroyo.

Onsdag ble et stort antall soldater og armerte kjøretøy sendt til området.

Les: 21 drept i gisselsituasjon

Mektig familie
Mistanken har hele tiden vært rettet mot borgermester Andal Ampatuans menn, men det er første gang at han anklages direkte.

Ampatuan er medlem av president Arroyos Lakas Kampi CMD-koalisjon og sønn av en svært mektig regional politiker som har sikret lokal støtte til presidenten ved tidligere valg. Ampatuan og Mangudadatu-familiene er begge svært mektige og begge har nærme forbindelser til Arroyo.

Unntakstilstand
Etter mandagens nedslakting innførte presidentene unntakstilstand i to av provinsene sør i landet. Unntakstilstanden, som inkluderer kontrollposter og ransakinger, vil fortsette til myndighetene har gjenopprettet lov og orden i området.

Også resten av verden har fordømt drapene, blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Generalsekretæren gir sine hjertefølte kondolanser til ofrenes familier, og håper det ikke vil spares på noe for å nå rettferdighet og stille de skyldige til ansvar, melder Reuters.

Flyktet?
100 væpnede personer skal ha angrepet bilkonvoien, som ble ført til et øde fjellområde rundt fem kilometer unna stedet de ble angrepet. Soldater og politi som ble sendt ut for å finne dem, har så langt funnet 52 drepte, inkludert kona til viseborgermesteren og to av hans søstre.

- Vi håper noen klarte å flykte, og at vi skal finne dem i live, sa innenriksminister Ronaldo Puno tirsdag.

Les: - Håper noen klarte å flykte

Voldelig
Valg er særlige voldelige i sør, ettersom det er flere væpnede grupperinger der, inkludert muslimske opprørere som kjemper for selvstyre i det ellers katolske landet, og krigsherrer som kontrollerer private hærer.

Den årelange konflikten mellom muslimer og kristne har så langt kostet 120.000 menneskeliv.

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme

Kommentarer til denne saken