Mattias trodde knapt sine egne øyne da han dro opp hummeren utenfor Kosterfjorden fredag ettermiddag.

- Dette har jeg aldri opplevd maken til. Den satt fast med med den ene kloen i teinen, og hadde ikke klart å komme seg inn. Teinen var rett og slett for liten, humrer svensken, som er bosatt i Strömstad.

For stor til å koke

Hummeren, som antas å være cirka 60 år gammel, ender ikke sine dager i en kjele med kokende vann.

- Nei, jeg har jo ingen kjele som er stor nok, sier Mattias, som istedet har tatt kontakt med Havets Hus i Lysekil og Universum i Göteborg.

- Jeg har lyst til at flere skal få se den, og begge de to stedene vil svært gjerne ha den. Så vi får se hvor den havner, sier han til F-b.no.

Bra med hummer

Mattias er ikke særlig lysten på å fortelle nøyaktig hvor han fanget hummer-bjessen.

- Nei, da får jeg ikke ha det stedet for meg selv lenger. Det får holde med at det er i nærheten av Kosterfjorden, sier 25-åringen, som kan fortelle om et fint hummerfiske.

- Det er bra i år. Bedre enn i fjor, sier han.

I Norge starter hummerfisket 1. oktober klokken 08.00.

Regler for hummerfiske i Norge

  • På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.
  • Helligdagsfredning: I hummerfiskeperioden fra 1. oktober til 31. desember er det forbudt å sette eller trekke teiner på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige i tidsrommet fra og med lørdag klokken 24.00 til og med søndag klokken 24.00 (jf. utøvelsesforskriften § 35 (2)).
  • Det er ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på den samme kyststrekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
  • Hummer er bare tillatt å fiske med hummerteiner. Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
  • Felles minstemål for hummer i hele landet er 25 cm.
  • Personer som driver fiske med fartøy som ikke er merkeregistrert - eller fra land - kan drive fiske etter hummer med inntil 10 teiner. Begrensningen på 10 teiner gjelder også per fartøy.
  • Dersom flere personer fisker hummer med samme båt, kan de til sammen altså ikke fiske med mer enn 10 hummerteiner samtidig.
  • Antall teiner for hummerfiske og antall ruser for fisk kan heller ikke overstige 10 stk totalt.

Om du selv skulle få fatt i en slik kjempehummer, og har lyst på et herremåltid, får du noen tilberedningstips her:

HTML EMBED

Les flere saker fra f-b.no her.