Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø vedtar forbud mot eksotiske sirkusdyr

TROMSØ (nordlys.no): Tromsø kommunestyre behandlet onsdag kveld et forslag om å ikke leie ut kommunal tomt til sirkus som bruker eksotiske eller ville dyr. Vedtaket ble fattet på initiativ fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Dyrevelferd

Flere kommuner har de siste månedene tatt opp forslag om å forby eksotiske dyr i sirkus. Tromsø er den første kommunen hvor reglene er vedtatt.

Forslaget som ble vedtatt var MDGs forslag med en liten justering fra Venstre. Partiene som støttet forslaget var Venstre, SV, Høyre og Rødt.

Håper andre kommuner følger etter

Til Nordlys uttaler Brynmor Evans i Tromsø MDG at han er fornøyd med at hans opprinnelige forslag skapte såpass mye debatt, at et lignende forslag fra Venstre tilslutt gikk igjennom.

- Det er gledelig at intensjonene i MDGs forslag fører til såpass diskusjon at man senere kan vedta forslaget til Venstre. Selv om jeg mener det er flisespikkeri fra Venstres side å gjøre de forandringene som ble gjort, så viser dette uansett at temaet nå blir satt på dagsordenen.

Evans uttaler at han håper at andre kommuner nå vil følge etter Tromsø i denne saken.

- Lignende vedtak er allerede gjort i andre kommuner, men vårt vedtak tar det litt lengre, blant annet ved å spesifisere aktører som håndterer ville og eksotiske dyr i stedet for å bare nevne sirkus.

- Sirkus med elefanter er noe svineri

Til Nordlys uttaler Venstres Elin Sandvik, som sto bak forslaget som til sist ble vedtatt, at hun er svært fornøyd med vedtaket.

- Det er kjempebra at dette har gått gjennom! Det er en sak som vi har fulgt lenge og det er bra at dette nå endelig kommer på den politiske dagsordenen, sier hun, og ofrtsetter:

- Personlig er dette noe jeg har kjempet for lenge, og jeg vil gjerne få oppfordre foreldre andre steder i landet om å ikke ta med seg barna sine på sirkus som har elefanter da dette er noe skikkelig svineri.

- Ført bak lyset

Pressekontakt Turid Beth Hansen i Cirkus Merano reagerer sterkt på vedtaket i Tromsø. Umiddelbart mener hun ordlyden omfatter to av deres dyrearter, elefanter og kameler.

- Våre elefanter er 43 og 44 år gamle. De har vært i sirkus fra de var halvannet og to år gamle, hos en og samme eierfamilie. De kan ikke annet. Vi kan jo ikke bare sette dem ut i jungelen! sier Hansen.

Hun mener elefantene ikke på noe vis kan omplasseres, og ville få dårlig livskvalitet om de ikke fikk fortsette med sirkus.

- Det blir ofte foreslått at de skal gis til en dyrehage. Men der ville de aldri få stimulansen og menneskekontakten de er vant til.

Hansen sier Tromsø er den første kommunen som har gjort et slikt vedtak.

- Det har vært tilløp i Fredrikstad, Lillehammer og Bergen. Men de har alltid skiftet mening når vi har lagt frem våre rapporter fra Mattilsynet som ikke har noe å bemerke på hvordan elefantene har det, sier Hansen, som er skuffet over at Tromsø kommune ikke har tatt kontakt med dem.

- Vi visste ikke om denne saken før i dag.

Hansen mener kommunestyret har gjort et vedtak basert på manglende kunnskaper.

- De er ført bak lyset av NOAH og dyrevernere. Det er faktisk vi som har ekspertisen, og de burde kontaktet oss.

- Blir det en sommer uten Cirkus Merano i Tromsø?

- Det er for tidlig å si. Det finnes arealer i Tromsø som ikke er eid av Tromsø kommune.

- Er det aktuelt å komme uten elefanter og kameler?

- Nei.

- Gratulerer

- Vi gratulerer Tromsø med å være den første kommunen som virkelig gjør en forskjell for dyrevelferd for sirkusdyrene, sier Siri Martinsen i NOAH.

- NOAH ser frem imot at flere kommuner blir med på vår landsdekkende kampanje for å vise at lokalpolitikere kan ta ansvar. Mattilsynet har aldri heller vært så tydelige i en dyrevelferdssak før, og har gjentatte ganger oppfordret regjeringen til å vedta et forbud mot sirkuselefanter. Tromsø viser at det er handlekraft i lokalpolitikken og at den kan brukes til fordel for de svakeste; dyrene, mener Martinsen.

Les flere saker i Nordlys her.

Kommentarer til denne saken