Gå til sidens hovedinnhold

Tror det blir færre savnede

Politiet tror at de til slutt vil ende opp med færre enn 275 savnede når listen er endelig klar om få dager. Se savnetlisten her.

274 savende

Nye Kripos hadde da listen ble offentliggjort registrert 275 savnede norske statsborgere etter katastrofen i sørøst-Asia.

En time senere har de gått ned til 274 savnede.

Kripos vil derimot ikke opplyser hvilket navn de har fjernet fra listen. Heller ikke hvorfor.

Den oppdaterte listen finner du her.

Listen sortert alfabetisk.

Savnetlisten sortert etter sted.

Savnetlisten som politiet presenterte under pressekonferansen mandag, er langt kortere enn forventet. Man forventer også at flere personer som står på lista vil melde seg. Politidirektoratet opplyser til TV 2 Nettavisen at Kripos' liste over savnede vil bli oppdatert klokken 13.00, og deretter hver annen time.

TV 2 Nyhetene opplyser at det allerede nå, få minutter etter at savnetlisten ble offentliggjort, begynner å ringe inn personer som står på listen. Det er derfor naturlig å tro at ikke alle som står på listen er reelt savnet.

Mandag la norske myndigheter fram en savnetliste med 275 navn. På listen over savnede er det 52 barn under 18 år. Oslo og Hordaland er hardest rammet av flomkatastrofen. Deretter følger politidistriktene Vestfold og Asker og Bærum.

Krisepsykolog Gjermund Tveito har en oppfordring til alle som nå ser at venner og bekjente har mistet noen av sine.

- Vi skal bry oss. Vi må være en del av nettverket for de som har lidd disse tapene. Familie, naboer, venner, og de på arbeidsplassen, er de som betyr mest, sier han til TV 2 Nyhetene.

Ble ført dobbelt
Listen er dramatisk kortere enn forventet. Hittil har man operert med 460 savnede nordmenn i området, og cirka 900 personer som kan ha vært i området.

Politiet har jobbet ut fra en liste på 4436 navn over personer som ikke har blitt gjort rede for etter ulykken. Arne Huuse i Kripos gir Utenriksdepartementet mye av skylden for det store spriket i tallene.

- Jeg synes det ikke er riktig å si hva slags tall vi ender opp med. En av grunnene til fallet i tall er at informasjon fra UD var kommet inn fra ulikt hold, og noen var registrert med fornavn, andre med etternavn, slik at det ble en dobbeltføring her. Det er store muligheter for at personer på listen reelt sett ikke er savnet.

Politiet jobber fortsatt med å sjekke navnene på listen.

- Vi kunne ikke underslå opplysninger
Utenriksminister Jan Petersen forsvarte sine ansatte som tok imot savnetmeldinger på de samme personene flere ganger.

- Jeg håper ikke vi skal ha det slik at når folk ringer inn, og det eneste de har er et fornavn, så skal vi si at «nei, vi nekter å registrere hvis dere ikke har svar på en rekke opplysninger». Så vær så snill. Litt rimelighet må det være. Vi kunne ikke underslå opplysninger, sa Petersen.

Forventer endelig liste
- Vi forventer å få en riktig liste om få dager, sier Huuse. Da listen over savnede ble lagt fram i Danmark, ble antall savnede nærmest halvert fordi personer på listen meldte seg og fortalte at de var i god behold.

Kripos opererer nå også med en liste på 16 omkomne, og ikke 21 omkomne, slik Utenriksdepartementet har gjort. Årsaken er at UD har forholdt seg til informasjon fra pårørende, men politiet kun registrerer endelig bekreftet omkomne.

- Arbeidet med disse listene er også viktig for det arbeidet som Kripos sitt identitetsteam gjør i Thailand, sier Huuse.

Offentliggjør ikke omkomne
- Grunnen til at det er 16 personer og ikke 21 personer, er at politiet forholder seg til opplysninger om de som er endelig bekreftet døde, og ikke opplysninger fra bekjente og familie, sa justisminister Odd Einar Dørum på pressekonferansen i dag.

- Vi har valgt ikke å gå ut med navnene til de omkomne på grunn av de pårørende. Dette kommer vi tilbake til på et senere tidspunkt, sier Dørum.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken