London (NTB/Nettavisen): Over seks år etter at lille Madeleine McCann forsvant, kan britisk politi stå overfor et gjennombrudd i etterforskningen. To tips om en navngitt mann har kommet etter at politiet offentliggjorde to fantomtegninger.

Fantomtegningene er av en mann som settes i forbindelse med forsvinningen til Madeleine, som ble bortført fra en ferieleilighet i Portugal i mai 2007.

- To personer har ringt inn og fortalt om mannen, og begge oppga samme navn, sier etterforskningsleder Andy Redwood på programmet Crimewatch, som ble sendt på BBC mandag kveld. Programmet ble også sendt på tysk og nederlandsk TV.

- Det har vært veldig god respons på tegningene, sa etterforskningslederen. Da programmet var over, hadde politiet mottatt over 300 telefonhenvendelser og 170 e-poster med tips.

- Responsen har vært overveldende, sier Redwood.

- Misbrukt og drept
Den danske avisen BT har snakket med tre eksperter som har hver sin teori om hva som kan ha skjedd med Madeleine.

Tidligere leder av Rigspolitiets «Rejsehold», Kurt Kragh, tror Madeleine ble bortført og drept.

- Hvis man skal se kynisk på det, så er det mest sannsynlige, sett i forbindelse med andre tilsvarende danske saker, at hun har blitt kidnappet av en pedofil som har misbrukt henne og drept henne. Det er det vanligste motivet for å kidnappe en jente på hennes alder. Det er det verst tenkelige, og det ville jeg brukt som utgangspunkt i etterforskningen, sier Kragh til avisen.

Kragh legger til at dette er det mest sannsynlige scenarioet. Han legger også til at det er vanskelig å oppklare slike saker fordi det sjelden er noen med nære relasjoner som gjør noe slikt. Kragh tror det er en gjerningsmann som har fulgt med på familien og slått til i rette øyeblikk.

- Tror hun er i live
Tidligere kriminalinspektør i Københavns politi, Jørn Moos, tror jenta fortsatt kan være i live.

- Jeg tror Madeleine er i live og er hos noen som virkelig har ønsket seg et barn, og har tatt et barn til seg. Jeg tror det er enklere å ta et barn til seg i Sør-Europa, hvis man har mistet et barn på nesten samme alder, enn her hjemme i Danmark. Her kunne det ikke la seg gjøre på grunn av alle våre registreringer, sier Moos til BT.

Moos sier han holder en knapp på teorien om at hun er i live og har det godt. Moss innrømmer at han som mange andre, har tidligere trodd at foreldrene sto bak forsvinningen. Men det tror han ikke lenger.

- Da ville det ha blitt avdekket nå, sier Moos.

Foreldrene var som kjent utpekt som formelt mistenkte av politiet i Portugal. Én av teoriene gikk ut på at moren hadde drept jenta ved et uhell, og at begge foreldrene iscenesatte en bortføring av datteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kriminell organisasjon
Etterforskere i Scotland Yard tror Madeleine kan ha blitt bortført av en kriminell organisasjon, som undersøkte ferieleiligheten noen dager før forsvinningen – utkledd som bøssebærere fra en veldedig organisasjon, skriver Daily Mail.

Scotland Yard utelukker heller ikke at Madeleine kan ha blitt bortført i forbindelse med et innbrudd i ferieleiligheten.

- Det er en mulighet med et scenario hvor Madeleine kan ha forstyrret noen som begikk et innbrudd, sier sjefetterforsker Andy Redwood, ifølge avisen.

Tidligere drapssjef i Københavns politi, Ove Dahl, sier til danske BT at han ikke utelukker at Madeleine ble bortført av en internasjonal organisasjon, og at hun teoretisk sett fortsatt kan være i live.

- Jeg tror ikke dette barnet blir funnet - verken levende eller død, fordi det kommer en etterlysning på TV, sier han til BT.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tusen tips - Kripos kontaktet
Mer enn tusen personer har i løpet av mandag kveld og tirsdag formiddag kontaktet britisk politi på telefon eller e-post med opplysninger om Madeleine-saken.

- Vi er ekstremt fornøyde med responsen på appellen på Crimewatch, sier sjefsetterforsker Andy Redwood til Sky News.

Redwood sier politiet nå jobber med å gå gjennom alle tipsene.

Samtidig ble det kjent at Kripos har blitt kontaktet av britisk politi i forbindelse med Madeleine-saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått en henvendelse om bistand fra Metropolitan Police, men flere detaljer utover det kan jeg ikke gi, sier kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB.

Innholdet i henvendelsen til Kripos er ikke kjent, men etterforskningen av saken har berørt en rekke land. 442 personer er blitt avhørt, og 41 mulige mistenkte er identifisert.

Scotland Yard vil verken avkrefte eller bekrefte henvendelsen til norsk politi.

- Vi har nå 30 internasjonale anmodningsbrev til ulike land, 31 inkludert Portugal, som følger opp anmodninger om informasjon rundt telefoner som ble brukt Praia da Luz i den aktuelle tidsperioden, sier Eddie Townsend i Metropolitan Police til Nettavisen.

- Det er opp til det enkelte lands politi å bekrefte, vi vil ikke diskutere hvilket politi det gjelder, sier Townsend.

Hovedmistenkt
Mannen på fantomtegningene betraktes nå som den hovedmistenkte i saken, ifølge den britiske avisen Daily Mirror. De datagenererte bildene er tegninger som er basert på beskrivelser fra to øyenvitner som så mannen den kvelden Madeleine McCann forsvant.

- Mannen er kanskje, eller kanskje ikke, nøkkelen til å løse denne etterforskningen, men det er av stor betydning for oss å oppspore ham og snakke med ham, sier etterforskningslederen, ifølge BBC.

Mannen beskrives som hvit, mellom 20 og 40 år gammel, normalt bygget og av middels høyde. Han har kort brunt hår og er glattbarbert.

- Vi har vitner som plasserer ham i dette området rundt tidspunktet da Madeleine forsvant, sier Redwood.

To av vitnene, et par fra Irland, har forklart at de så mannen bære på en jente som lignet på Madeleine. Jenta var ifølge paret i dyp søvn og tre-fire år gammel, skriver The Sun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Forhåndsplanlagt
Etterforskerne sier at forsvinningssaken bærer kjennetegn av å ha vært planlagt på forhånd. Men sier at de også ser på mulighetene for at forsvinningen kan knyttes til innbrudd og falske innsamlingsaksjoner som ble avdekket i området der treåringen forsvant.

Bortføringen av Madeleine McCann er en av de mest omtalte kriminalsaker i nyere tid. Portugisisk politi henla sin etterforskning i 2008 mens Scotland Yard innledet ny etterforskning av saken våren 2011.

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, har selv vært mistenkt i saken, men ble fritatt for mistanke i 2008.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bebreidet seg selv
I Crimewatch-programmet sier Kate McCann at hun i årevis både har bebreidet seg selv og vært seg rasende på seg selv for at hun og mannen bestemte seg for å spise ute den skjebnesvangre kvelden.

- Men til sjuende og sist er det ikke vi som har begått denne forbrytelsen. Det er en person som har gått inn i leiligheten og har tatt en liten jente bort fra sin familie, sier hun.

3. mai 2007, få dager før hun fylte fire år, forsvant Madeleine McCann fra ferieleiligheten i Praia da Luz der hun lå og sov sammen med sine yngre tvillingsøsken mens foreldrene spiste middag på en restaurant et par hundre meter unna.