Årsaken er at flyene blir for dyre å produsere og at USA ikke trenger dem, tror Bingen.

- Sannsynligheten for et amerikansk flykjøp kan godt være stor, men det blir neppe produsert noen gang, sier Bingen til NRK.

Han mener det er flere grunner til det:

-Det er et fly som er konstruert for en situasjon som var i Europa på 1980-tallet, og flyet har egenskaper det amerikanske flyvåpenet ikke trenger i særlig grad. Det er heller ikke noe særlig europeisk marked for flyet, og det er veldig dyrt. Følgelig tror jeg ikke dette er et prosjekt som kommer til å gå gjennom i Kongressen. Aller minst etter det siste årets finansielle uro i amerikansk økonomi.

Norge skal kjøpe 48 jagerfly som skal erstatte dagens F-16. Beslutningen skal tas før jul.

Dersom norske myndigheter velger å kjøpe amerikanske jagerfly, så kan det bli en mer kostbar affære enn først antatt.

For mens norske myndigheter har anslått at totalprisen skal bli på rundt 40 milliarder kroner, så viser tall fra amerikanske myndigheter at prisen for 48 fly vil bli på nærmere 60 milliarder norske kroner etter dagens dollarverdi, skriver Aftenposten.

Og tallene ser ikke spesielt bedre ut for amerikanerne når det svenske anbudet kan ligge på rundt 20 milliarder kroner. Dermed blir det amerikanske tilbudet tre ganger så dyrt.

Årsaken til at tallene nå har lekket ut er fordi amerikansk lovgivning krever at Kongressen blir orientert om hvilket militært utstyr som skal selges ut av landet og til hvilken pris. I tillegg har det lekket ut at JAS Gripen-flyene har kostet Ungarn 410 millioner norske kroner per fly. Det tilsvarer 20 milliarder kroner for de 48 flyene som Norge ønsker å kjøpe.