Gå til sidens hovedinnhold

Tror krigen blir tøffere

Telenors kamp mot en av Russlands mektigste menn kommer neppe til å bli lettere i fremtiden.

I flere år har Telenor kjempet for å sikre seg en andel i det russiske og ukrainske mobilmarkedet, men er blitt aggressivt motarbeidet av partneren, Alfa Group, eid av oligarken Mikhail Fridman.

Onsdag kveld ble de tvunget til å ta sin lønnsomme satsing i Ukraina ut av regnskapet. Det er ikke hvem som helst de kjemper mot. Fridman er verdens 42. rikeste mann.

NA24 - din næringslivsavis

- Han er en mektig mann, men det er klart at Telenor kan ikke regnes som en liten fisk i denne bransjen. De har også sine kontakter og interesser, og har så langt klart å forsvare seg med mer eller mindre hell, sier NUPI-forsker og Russlands-ekspert Jakub M. Godzimirski, som blant annet har hatt oppdrag for Telenor.

Må regne med problemer
Han mener at alle som bestemmer seg for å satse i et såpass uoversiktelig marked må regne med å møte en del problemer. Men de har endret seg over de siste årene. Da Telenor gikk inn i Russland og Ukraina på slutten av 90-tallet, var det statlige organer som var den største utfordringen. Nå blir man derimot utfordret av en aktør som har politisk innflytelse.

- Fridman regnes som en av oligarkene som har klart å tilpasse seg rammebetingelsene i Russland. Han har en del kontakter med folk på toppen av russisk politikk, og var blant annet i et møte for næringslivstopper med Putin i februar. Der var ikke Telenor, sier Godzimirski lakonisk.

Det dreier seg om mye penger, både i Russland og Ukraina. I 2006 sto Kyivstar for drøyt ti prosent av Telenors omsetning, 10,9 av 91 milliarder kroner. Det ukrainske mobilselskapet er ekstremt lønnsomt, med en margin på hele 59 prosent. Vimpelcom har en børsverdi på rundt 36 milliarder kroner. Og det er et marked i stor vekst.

Kan bli vanskeligere
- Da Telenor gikk inn her var det få som hadde regnet med en såpass eventyrlig utvikling. Det viser seg at de tjener penger, og kampen om å få kontroll er blitt atskillig krassere. Det er snakk om et veldig raskt voksende marked hvor det ligger mye penger, sier han til NA24.

Han viser til at Fridman også kan spille på den pågående debatten i Russland om hvilke områder i økonomien som skal defineres som strategisk for staten. Kommunikasjons og telekom er blant de bransjene som diskuteres.

- De binder sammen dette store landet, og Putin kan være villig til å begrense utenlandske aktører i dette markedet. Det kan på lang sikt være et problem for Telenor. Russland er ikke Bangladesh, det er atskillig flere menn med makt, sier han.

Røft klima
Tidligere Ap-statsråd Halvard Bakke, nå seniorrådgiver ved Norsk institutt for strategiske studier og ekspert på russiske samfunnsforhold, forteller at slike oligarker er kjent for å bruke nær alle midler for å få viljen sin.

- Det er et ganske røft klima. Rettssystemet er ikke helt patent, og korrupsjon er veldig utbredt, forteller han til NA24.

Russland er ett av verdens mest korrupte regimer, og er rangert på en 121. plass på Transparency Internationals liste over verdens mest korrupte land. Ukraina er nummer 105.

- Slike ting må man ta med i beregningen når man går inn i Russland. Og man må selvfølgelig også vurdere hvilke partnere man har med å gjøre, sier Bakke.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien