Gå til sidens hovedinnhold

Tror over 400 er omkommet

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Krisepsykiater Pål Herlofsen tror de fleste av nordmennene som er savnet i Thailand, er omkommet.

Pål Herlofsen er en av Norges fremste krisepsykiatere, og jobber for Forsvarets sanitet. Nå leder han arbeidet med behandling av skadde nordmenn i Phuket i Thailand, et av de områdene som har vært sterkt rammet av flodbølgekatastrofen den 26. desember.

Herlofsen mener nordmenn må begynne å ta inn over seg omfanget av naturkatastrofen, og dens påfølgende tragedier.

Dramatiske dimensjoner
- Denne ulykken har en dimensjon som er helt annerledes enn vi har sett tidligere. Tallet på døde er dramatisk høyt. Det er vanskelig nok for oss som er her nede å ta tallene inn over oss. Forholdet mellom sårede og døde er helt annerledes enn man vanligvis ser i slike situasjoner, understreker Herlofsen overfor TV 2.

Han frykter at tallet på savnede vil være likt antallet døde, og er iferd med å utarbeide et notat til sine oppdragsgivere om situasjonen i Phuket vedrørende teamets arbeid.

Nødvendig å bearbeide sorgen
Årsaken til at man må ta inn over seg tallene, mener Herlofsen, er at det er nødvendig for å få bearbeidet opplevelsene av ulykken.

- Man kommer ikke videre i sorgen, hvis man ikke tar det inn over seg. Men det er også viktig i en sorgfase å veksle mellom sorg og håp, påpeker krisepsykiateren.

- Denne ulykken er så særegen, så formidabel, man har ikke sett noe liknende fra en naturlig ulykke eller naturkatastrofe noen gang. Nå må vi støtte hverandre, og det gjøres best av de som står en nærmest.

Herlofsen deltar i en gruppe medisinsk personell sendt ned til Thailand på mandat fra Utenriksdepartementet. Foruten psykiatere, deltar blant andre leger fra Norsk Luftambulanse i gruppen.

Det medisinske teamet kom ned for å kartlegge norske sårede eller skadde, for å få sendt dem hjem. De har vært rundt på en rekke sykehus, på jakt etter skadde nordmenn. Til sammen har de fløyet hjem to spesialtransportfly, med mellom 50-60 nordmenn og svensker.

- Det akuttmedisinske er over
- Vi føler at den akutte medisinske innsatsen nå er over i Thailand. Vi mener å ha sendt hjem alle skadde nordmenn. Vi vet om én kvinne, som fremdeles ligger innlagt på sykehus, sier leder for det medisinske teamet, overlege Terje Strand, til TV 2 Nettavisen.

Den norske kvinnen som ligger igjen på sykehus er ikke hardt skadd. Hun har mistet hele familien, og ønsker å bli værende en stund i Thailand.

Legeteamet har allerede opplevd at sykehus de har oppsøkt eller kontaktet, for å finne skadde nordmenn, har fått inn norske pasienter etter at de har vært i kontakt med legegruppen. Derfor drar de ikke hjem, ennå.

- Vi kan ikke garantere at det ikke dukker opp flere nå, men nå er det i Norge den medisinske innsatsen i hovedsak foregår, mener Strand.

Sammen med en internasjonal medisinsk styrke, mener legegruppen at samtlige sykehus i området er blitt kontaktet. Det dreier seg om 500 små og store sykehus som jevnlig er blitt besøkt og oppringt.

Sterke historier
Det mest krevende ved jobben i Thailand, har ikke vært medisinske utfordringer.

-Dette er en veldig spesiell jobb. De medisinske utfordringene er ikke så veldig annerledes enn de vi har hjemme. Det er det å treffe familier og pårørende, og høre deres historier, som er spesielt, mener Strand.

Mange har kontaktet legegruppen direkte.

- Vi har fått flere lapper med bilder og beskrivelser stukket i lommen, og folk som spør om vi kan se etter dem når vi skal ut, forteller Strand.

1442 har ikke meldt seg
Da det andre spesialtransportflyet med skadde fredag ble sendt hjem var det 21 nordmenn om bord. Så langt er 21 nordmenn bekreftet døde. UD har oppgitt at 462 nordmenn er savnet i områdene, mens totalt over 1442 nordmenn som kan ha befunnet seg i de katastroferammede områdene, ikke har gitt lyd fra seg.

- Ingen kommentar
UD vil lørdag morgen ikke kommentere overfor TV 2 Nettavisen hvordan departementet stiller seg til krisepsykiater Herlofsens syn på hvorvidt man vil finne overlevende nordmenn.

Departementet vil trolig komme med en oppdatert oversikt over nordmenn i de kriserammede områdene på en pressekonferanse lørdag klokken 14.00.

Kommentarer til denne saken