Gå til sidens hovedinnhold

Tror på avtale med Abbas

- Jeg tror vi blir enige med president Mahmoud Abbas, sier Hamas-toppen Yeahya al-Abadsa til TV 2 Nettavisen.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen):Tirsdag møtte parlamentarikeren Yeahya al-Abadsa medlemmer av Stortingets utenrikskomite.

Samtidig har det vært borgerkrigsliknende tilstander i Gaza og på Vestbredden. Mandag stormet tilhengere av president Mahmoud Abbas statsministerens kontor i Ramalla.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om hvem som har kontrollen i de palestinske områdene, svarer al-Abadsa:

- For å være helt ærlig: Selv om vi hadde frie valg, ble aldri maktovertakelsen fullført. Vi har en lang vei å gå, men kommer dit før eller senere. Jeg tror vi kommer til en avtale med Abbas.

Ikke borgerkrig
Til journalistene som hadde møtt fram etter møtet i utenrikskomiteen forsikret al-Abadsa at det ikke er i nærheten av borgerkrig i de palestinske områdene. Uroen bør heller ikke påvirke vestlige lands holdning til de palestinske myndighetene, mente han.

- Vi tror dere erkjenner at prosessen mot demokrati også har skjedd i Europa. Hos oss er det ikke snakk om noen borgerkrig. Det er opportunister som benytter anledningen til å lage bråk, hevdet han.

Han la til at Hamas er «et fleksibelt og realistisk» parti.

Ifølge lederen for utenrikskomiteen, Olav Akselsen, framsto Yeahya al-Abadsa som lyttende til de norske synspunktene. Han skal også ha signalisert at Hamas er villige til å se på delene av PLO-charteret som krever ødeleggelse av Israel.

- Han sa at charteret ikke lenger gjaldt. Hamas sitt budskap har vært at de selv har ansvaret for situasjonen i de palestinske områdene. Al-Abads sa at Hamas ikke står inne for charteret, og at de ikke gikk til valg på at Israel skulle utslettes, sier Akselsen.

Planlagt
Forrige gang Hamas-representanter var i Norge, nektet Akselsen å møte dem.

- Dette dreide seg om en folkevalgt representant og et møte som var planlagt lang tid i forveien. Men dette er ikke en anerkjennelse av Hamas' politikk, understreket han.

Kommentarer til denne saken