Gå til sidens hovedinnhold

Tror på «nyttårsbarna»

Jens tror at verden og de som befolker den vil bli bedre.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde trukket i finstasen og leverte tradisjonen tro sin fjernsyssendte nyttårsale 1. nyttårsdag. Ikke overraskende kom klima-Jens inn på miljøsaken.

- En prøve vi bestå
- Vi står overfor en prøve vi bestå. La oss bruke det nye året, sa Stoltenberg som også tillot et hint av humor i den ellers alvorlige talen:

- Teknologien er kjent. Alle vet hvordan vi ikke hogger ned trær, sa han.

Selv om han brukte mye taletid på å minne tilhørerne om vårt felles ansvar for å bevare kloden, uttrykte han også en sterk framtidsoptimisme:

- De fleste nyttårsbarna har kanskje lukket øynene og sover? De aner ennå ikke noe om de muligheter som ligger foran dem. Jeg tror de vil leve i en verden som er bedre enn den vi ser i dag. De har muligheter som ingen andre generasjoner har hatt til å bidra til fred, miljø og utvikling, sa statsministeren.

204157

100 år gamle
Stoltenbergs «nyttårsbarn» gikk som en rød tråd gjennom talen:

- De aller fleste vil leve lengre enn vår generasjon. For hvert femte år øker levealderen i Norge med ett år. Fortsetter det slik, vil det, når årets nyttårsbarn blir gamle, være vanlig å bli 100 år i dette landet, sa statsministeren.

Han kom også inn på på sin forrige nyttårstale og lanseringen av formuleringen «vår månelanding» som en benevnelse for karbonreduseringsprosjektet på norsk sokkel. Og hvordan har det gått, synes han?

- Vi er i gang på Mongstad. Vi skal flytte grensene for hva som er teknologisk mulig. Kanskje kommer det noen skuffelser på veien? Det har vi allerede sett. De skal vi overvinne. Vi er på vei, og vi gir oss ikke før vi er framme, sa Stoltenberg.

Akkurat som Kongen
Det ble også tid til å sitere fra Håvamål da Stoltenberg snakket om verdien av kunnskap og ga løfter om å ruste opp skolevesenet:

- Betre byrdi du ber ’kje i bakken enn mannevit mykje, sa han.

Akkurat som H. M. Kongen gjorde nyttårsaften, avsluttet Statsministeren sin nyttårstale med å sende en ekstra hilsen til nordmenn som tjenestegjør i utlandet, spesielt soldater og bistandsarbeidere i Afghanistan og fredsbevarende styrker.

- Store ord og løfter
En som i alle fall fikk med seg Stoltenbergs nyttårstale var KrF-leder Dagfinn Høybråten. En liten time etter at Stoltenberg hadde sagt sitt, dumpet det inn en pressemelding fra Krf-lederen. Han likte ikke statsministerens ord.

- Regjeringen er best på store ord og løfter, svak når det kommer til handling. Regjering og opposisjon må snarest bli enige om tøffere mål og tiltak for å kutte utslipp i Norge enn det regjeringen så langt har lagt opp til. Det er langt viktigere enn alt snakk om månelandinger, skriver Høybråten i sin kommentar til talen.

Høybråten skriver også at han savnet at Stoltenberg gjorde rede for det KrF-lederen kaller nedtoning av formidlingen av den kristne og humanistiske kulturarven, gjennom endringer i KRL-faget og formålsparagrafen.

Se hele nyttårstalen på TV 2 Sumo

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere