Nederlenderen har fra han overtok som ny generalsekretær i NATO 1. januar, understreket at Afghanistan er «jobb nummer 1» for NATO, melder NTB.
Men det vanskeligste politiske spørsmålet er om NATO også skal påta seg sikkerhetsoppgaver i Irak, hvor alliansen i dag bare er forsiktig involvert gjennom støtte til medlemslandet Polen.
Skepsis
USA vil gjerne ha inn NATO, men har foreløpig støtt på europeisk skepsis.
Det USA-ledede angrepet på Irak splittet NATO og sendte forsvarsalliansen inn i sin dypeste krise noensinne.
Men Irak står på NATOs agenda, fastslo de Hoop Scheffer i et intervju med NTB og en gruppe internasjonale nyhetsbyråer mandag.
Legitim regjering
Slik den nye NATO-sjefen ser det, avgjøres en rolle for alliansen av to forhold.
- For det første kommer det an på hvordan suvereniteten overføres til det irakiske folk - om landet får en legitim regjering som bestemmer selv, og som ber om støtte fra NATO. For det andre er spørsmålet om FN vedtar et mandat for en sikkerhetsstyrke i landet. En FN-resolusjon ville være til stor hjelp, sier Scheffer, som danket ut norske Kristin Krohn Devold til toppjobben i Brussel.
Hvis forutsetningene innfris, ser den tidligere nederlandske utenriksministeren for seg at NATO kan utvide sin rolle i den polske okkupasjonssonen i Sør-Irak.
- Gitt at NATO har en viss erfaring i Polens sone, kan jeg se for meg en utvidet rolle for NATO her. Det ville det være en viss logikk i, sier Scheffer.
Han håper i så fall at alle NATO-land deltar i fredsstyrken, også Frankrike og Tyskland, som var sterke motstandere av Irak-krigen. Amerikanerne har lovet å overføre landet til irakerne selv til sommeren.
Snuoperasjon?
Det er kommet signaler fra både Tyskland og Frankrike som kan tyde på at de to krigsmotstanderne er i ferd å innta en mer samarbeidsvillig linje i forhold til Irak.
Den tyske statsministeren Gerhard Schröder åpnet for to uker siden for at det kan sendes tyske militære sanitetsmannskaper til Irak, hvis oppdraget underlegges FN-mandat.
Mandag skrev det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at det franske forsvarsdepartementet forbereder en snuoperasjon i Irak-politikken og vurderer å stille en hel brigade på 3.000 soldater til disposisjon.
