Gå til sidens hovedinnhold

Tror rentesjefen toer sine hender

Den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen har sin første arbeidsdag.

Mandag har Øystein Olsen sin første arbeidsdag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre. Han tar over etter Svein Gjedrem, som har sittet i sentralbanksjef-stolen i seks år.

Det er ikke ventet noen store omlegginger måten Olsen vil jobbe på, i forhold til forgjengeren. Det er heller ikke ventet noen snarlige hopp i styringsrenten til Norges Bank. Et nesten samlet korps av sjeføkonomer, tror at det neste rentehoppet i Norge først kommer mot sommeren.

- Om det var noe vi la merke til i hans uttalelser fredag, så var det kanskje at han virket en tanke ivrigere til å snakke om valutakurs og eksportindustri enn Svein Gjedrem har vært. Imidlertid var han også her omhyggelig med å formulere seg slik at han ikke kunne sies å ha staket ut noen ny kurs. Selv venter vi da heller ingen omlegging av politikken når han tiltrer i januar. Norges Banks interne kultur vil nok dominere i første omgang. Over tid må vi imidlertid forberede oss på at han vil sette sitt personlige stempel på sentralbankens virksomhet i noe større grad. I hvilken retning dette skulle gå, er det imidlertid for tidlig å si nå, skrev Handelsbankens Knut Anton Mork da ansettelsen av Øystein Olsen var et faktum.

Vil ha en åpen bank
I en melding skriver Olsen selv at Norges Bank skal være en åpen og veldrevet sentralbank, og at han vil videreføre arbeidet som har vært gjort i Norges Bank de siste årene. Banken fikk særlig kritikk rundt en stor utbetaling til en av sine forvaltere.

Les om saken her:

- Systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer. Sammen med andre deler av den økonomiske politikken har pengepolitikken bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Inflasjonsstyringen er fleksibel. En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, skriver Olsen i en melding.

Norges Bank forvalter også Statens pensjonsfond utland. Forvaltningen skal være basert på åpenhet, langsiktighet og høy kompetanse, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Blir sittende i seks år
Øystein Olsen er ansatt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977.

Olsen kommer fra jobben som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken