Gå til sidens hovedinnhold

Trosser protestforbudet i Kenya

Opposisjonsleder Raila Odinga gir blaffen i politiet.

Over 300 mennesker er døde siden voldsbølgen startet i Kenya på søndag, og situasjonen kan bli forverret. Opposisjonsleder Raila Odinga varsler nemlig at han vil trosse politiet og arrangere en protest mot sittende president Mwai Kibaki torsdag, melder Reuters.

Store og voldelige opptøyer har herjet det østafrikanske landet siden presidentvalget på søndag hvor Kibaki erklærte seg selv for valgseier, til tross for anklager om valgfusk.

- Hva Kibaki gjorde var intet mindre enn et sivilt statskupp, og han regjerer nå på egen hånd. Burde vi tillate at slike forbrytelser blir begått mot det kenyanske folk? sier Odinga i et intervju med BBC.

Se TV 2-reporter Fredrik Græsviks rapport fra Nairobi på TV 2 Sumo:

204247

Politiet i Kenya sier de har satt foten ned for protesten fordi de ikke har nok politifolk til å ivareta sikkerheten. På tross av dette har opposisjonen oppfordret sine tilhengere til å møte opp mannsterke.

- Det finnes ikke noe lov i Kenya som forbyr folk fra å delta på en politisk samling. Vi har varslet politisjefen, og han burde gjøre plikten sin og sørge for sikkerheten, sier William Ruto, en høytstående tjenestemann hos opposisjonen, til pressen.

Opposisjonen krever at Kibaki trekker seg, og disputten har så langt krevd mange menneskeliv. Begge sider anklager motparten for folkemord. Så langt er det meldt om over 300 drepte, men Røde Kors frykter at de reelle tallene kan være mye høyere. Organisasjonen anslår også at 70.000 mennesker er drevet på flukt.

Den engelske statsministeren Gordon Brown ber nå om at volden i landet stanses. Se video:

204253

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud