Gå til sidens hovedinnhold

Truer med å angripe Polen

Russland liker definitivt ikke Polens rakettskjoldplaner.

USA og Polens inngåelse av en rakettskjoldavtale har ikke gått upåaktet hen i Russland, som mener den pågående krisen i Georgia er bevis for at skjoldet er rettet mot russerne.

- Godtar Polen et amerikansk missilforsvar, utsetter de seg selv for å bli angrepet, sier general Anatoly Nogovitsyn ifølge Interfax. Det melder AP.

- Rettet mot Russland
- Avgjørelsen understreker alt vi tidligere har sagt. Rakettskjoldet har den russiske stat som mål, sier president Dimitrij Medvedev i en uttalelse, melder Reuters.

Polen sa torsdag ja til å la USA sette opp deler av rakettskjoldet i landet, etter at de amerikanske myndighetene sa seg villige til å ruste opp det polske luftforsvaret.

- Det faktum at avtalen ble signert under et svært vanskelig tid i forholdet mellom Russland og USA grunnet Georgia-konflikten, viser selvsagt at rakettskjoldet ikke er rettet mot Iran, men mot det strategiske potensialet i Russland, sier Russlands utsending til Nato, Dmitrij Rogozin, til Reuters.

Den foreløpige avtalen går blant annet ut på å utplassere ti avskjæringsraketter på en base ved kysten. Avtalen må også underskrives av USAs utenriksminister Condoleezza Rice og det polske parlamentet før den endelige ratifiseres.

Ødelegger forholdet
USA har hele tiden begrunnet rakettskjoldet som vern av seg selv og sine allierte mot langdistanseraketter fra organisasjoner som Al-Qaida og land som for eksempel Iran.

Rogozin sier også at forholdet mellom de to tidligere rivalene kan ødelegges av USAs ensidige støtte til Georgia.

- Jeg mener USA har handlet overilt i denne situasjonen. I stedet for å gi full støtte moralsk og politisk i kampen til de som virkelig undertrykkes og utsettes for etnisk rensing, har vi hørt en masse av lite hyggelige ord og trusler. Det vil selvsagt ikke styrke forholdet mellom våre nasjoner, sier Rogozin.

- Kan ikke fortsette


Også visesjefen for den russiske generalstaben, general Anatoly Nogovitsyn, mener avtaletidspunktet er svært uheldig.

- Det kan bare beklages at amerikanerne i denne vanskelige situasjonen, vanskeliggjør forholdet til Russland ytterligere, sier Nogovitsyn, melder Reuters.

Han sier det vil bli nødvendig å holde samtaler med Ukraina, for å avgjøre hvordan den russiske flåten, som nå holder til ved Svartehavet, påvirkes av skjoldet.

- Den nåværende situasjonen kan ikke fortsette lenge. Vi må ha bilaterale forhandlinger for å komme til enighet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken