Gå til sidens hovedinnhold

-Truer med å sabotere G20-møtet

Nicolas Sarkozy truer med å forlate G20-møtet hvis han ikke får viljen sin.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy krever tøffere reguleringsmekanismer for det globale finansmarkedet, og truer med å gå fra toppmøtet i London dersom dette ikke blir innfridd.

- Frankrike vil ikke godta en falsk suksess med språk som lyder positivt, og som inneholder ingen forpliktelser, opplyste presidentens rådgiver.

På spørsmål om dette innebærer at Sarkozy vil kunne forlate hele toppmøtet, svarer rådgiveren følgende:

- En grunnregel i atomvåpenavskrekking er at man aldri avslører når man har tenkt til å ta våpenet i bruk, svarer Xavier Musca til The Times.

Katastrofe for toppmøtet
Trusselen blir fremmet i forkant av at president Barack Obama lander i London for å delta på toppmøtet denne uken. Hvis trusselen blir gjennomført kan det bety en katastrofe for toppmøtet, som både Obama og statsminister Gordon Brown har store forventninger til.

Sarkozy mener det er de engelsktalende landene som har skylden for den globale finanskrisen.

Innstramming av reguleringer i finansmarkedet vil være et av de viktigste temaene under G20-møtet. Men Frankrike ønsker seg en global reguleringsmekanisme, noe både USA og Storbritannia er motstandere av. Flere andre land, deriblant Tyskland, skal også stille seg kritisk til en slik reguleringsmekanisme.

Kilder opplyser også til The Times at Sarkozy må innse at et slikt forslag aldri vil gå gjennom. G20-landene består av EU og de 19 største økonomiene i verden.

4,3 prosent for OECD
Krisen i det globale finansmarkedet blir også hovedtema når Organisasjonen for økonomisk samarbeid (OECD) legger frem en rapport tirsdag. OECD forventer økonomisk nedgang hos sine 30 medlemsland på hele 4,3 prosent i 2009, noe som er langt høyere enn prognosene på 0,4 prosent som ble lagt frem i november i fjor.

En internasjonal BBC-undersøkelse viser at majoriteten støtter reformer av det globale finanssystemet. 29.000 personer fra 29 land deltok i spørreundersøkelsen, og mer enn 70 prosent mener det trengs omfattende forandringer i det globale finanssystemet. 62 prosent sier de er rammet av den globale nedgangen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken