Torsdag avviste Gjenopptakelseskommisjonen en ny prøving av Treholt-saken.

- Vi mener å ha snudd alle steiner, sa leder for Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker, Helen Sæter, da hun presenterte konklusjonen for pressen.

Les også: - Vi har snudd alle steiner

- Trist dag for rettssikkerheten
Dette er ingen tilfredsstillende avgjørelse for Arne Treholt og hans forsvarer Harald Stabell. Ifølge Dagsavisen vurderer de å saksøke Gjenopptakelseskommisjonen for saksbehandlingsfeil.

- Kommisjonen har ikke sørget for å få saken tilstrekkelig opplyst. Den har ikke avhørt de teknisk sakkyndige, og unnlot å holde åpen høring i sin vurdering av spørsmål om pengebevis og manipulasjon av fotografier. Dette er en trist dag for rettssikkerheten, sier Stabell til avisen.

Stabell fremholder videre at kommisjonens avgjørelse er et forvaltningsvedtak og at den etter hans syn ikke har fått fram alle opplysninger i saken. Et brudd på straffeprosessloven, hevder han overfor avisen.

- Er et dilteorgan
Til Dagbladet sier Arne Treholt at de også skal vurdere å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Han avviser at han er bitter:

- Nei, som jeg har sagt mange ganger tidligere, så tillater jeg ikke bitterhet å krype inn under skinnet mitt. Jeg kan bli forbannet, men ikke bitter. Jeg er oppgitt, over at det i så mange år har vært nødvendig å dyrke maktpersonenes prestisje. Resultatet ble som forventet, Gjenopptakelseskommisjonen opptrådte som et dilteorgan, sier han ifølge avisa.

Dømt for 26 år siden
I 1985 ble Treholt dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han sonet og ble benådet i 1992.

Treholt selv har hele tiden sagt at han ikke har vært spion og mener det ikke finnes bevis for dette.

Det er fjerde gang Treholt får nei på sin begjæring om å få sin sak gjenopptatt. Høyesteretts kjæremålsutvalg satte en stopper for dette i 1988 og 1992. I 2008 sa Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker første gang nei til å ta saken opp på nytt. Torsdag sa de nei på nytt etter en ny vurdering, denne gangen på bakgrunn av påstander om bevisjuks framsatt i boka «Forfalskningen».