Gå til sidens hovedinnhold

Truer med å trekke seg fra euroen

Tyskland legger press på sine valutapartnere.

Myndighetene i EU-landene står overfor en ny runde med diskusjoner om hvordan krisen i eurosonen skal håndteres og så løses.

Jean-Claude Juncker og Giulio Tremonti, henholdsvis Luxembourgs statsminister og Italias finansminister, skriver i ft.com at å opprette såkalte E-obligasjoner, felles statsobligasjon for alle eurolandene, vil kommunisere til finansmarkedene at euroen ikke vil forsvinne med det første.

I forslaget, der begge ministrene uttrykker manglende tålmodighet, ligger det an til å bli opprett et helt nytt organ i EU-sfæren, European Debt Agency (EDA), som skal overta for European Financial Stability Facility (EFSF), det nåværende stabiliseringsfondet. Og at et slikt byrå skal opprettes allerede i inneværende måned.

Byrået skal ha mandat til å låne hvert enkelt land opptil 40 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Tyskland nøler
Tyskland stiller seg imidlertid tvilende til forslaget.

- En slik plan vil kreve fundamentale endringer i EU-traktatene, sier Wolfgang Schäuble, den tyske finansministeren, til ft.com

I tillegg understreker han at landene vil komme til å trenge insentiver for å være disiplinert i forhold til pengebruken, slik at ikke euroen skal ryke.

Forslaget om en felles E-obligasjoner vil også mest sannsynlig føre økte finansieringskostnader for Tyskland.

Selvforsterkende negativitet
Eurosamarbeidet er i utgangspunktet skjørt og den siste tiden har vært ekstraordinært utfordrende. Blant de virkelig store spørsmålene er hvorvidt det eksisterende EFSF er stort nok til å redde den spanske økonomien, dersom den skulle gå over ende.

Angela Merkel skal i diskusjoner med George Papandreou, den greske statsministeren, ha truet med at Tyskland bør gå ut av eurosamarbeidet, skriver The Guardian.

I diskusjonen skal Papandreou skal ifølge avisen ha beskyldt Merkel for å fremme udemokratiske forslag, hvorpå responsen fra den tysek forbundskanseleren ikke lot vente på seg.

- Hvis dette er den type klubb euroen er i ferd med å bli, så bør kanskje Tyskland gå ut, skal Merkel ha sagt.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken