Gå til sidens hovedinnhold

Truer nordmenn i Gaza

Martyrbrigadene Al-Aqsa og Islamsk hellig krig oppfordret søndag nordmenn, svensker og dansker til å forlate Gazastripen.

Sent søndag kveld kom det opplysninger fra Gazastripen om at martyrbrigadene al-Aqsa oppfordret dansker og svensker til å forlate området innen 72 timer.

Et annet sted på Gazastripen oppfordret Islamsk hellig krig dansker, svensker og nordmenn om å forlate området fullstendig innen 48 timer, melder Expressen.

- Vi er kjent med truslene mot nordiske borgere, også nordmenn på Gazastripen. Vi har vært i kontakt med de to norske hjelpearbeiderne vi vet oppholder seg i området. Utreise for disse er koordinert, og de er på vei ut av området, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw, til TV 2 Nettavisen.

SE GRATIS WEB-TV

Karikatur-tegninger
Søndag ble det demonstrert mot Muhammed-karikaturene i den danske avisen Jyllands-Posten i de palestinske områdene på Vestbredden.

Tegningene har også stått på trykk i det norske kristne tidsskriftet «Magazinet.»

Omkring ti væpnede palestinere brant det danske flagget i Nablus søndag i protest mot at den danske avisen Jyllands-Posten i høst trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

(Se bilder nederst i saken)

Fraråder reise
Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til Gaza med mindre de har noe helt nødvendig å gjøre der.

- Truslene kommer fra Al-Aqshabrigadene og Islamsk Hellig Krig i form av flyveblader. Vi vil ta kontakt med de palestinske selvstyremyndighetene i morgen for å få nærmere beskjed om hvordan dette forholder seg, sier Shaw til TV 2 Nettavisen.

Karikaturtegningene har vakt avsky i den muslimske verden fordi de blir sett på som en fornærmelse mot profeten. Demonstrantene i Nablus krevde en unnskyldning og oppfordret palestinere og muslimer over hele verden til å boikotte danske produkter.

Lørdag beklaget redaktøren i Jyllands-Posten tegningene i et åpent brev til innbyggerne i Saudi-Arabia.

Boikott
EUs handelskommissær Peter Mandelson har advart den saudiarabiske handelsministeren om at enhver boikott av danske varer også er en boikott av EUs varer, og at EU vil vurdere å bringe saken til Verdens handelsorganisasjon hvis regjeringer oppfordrer til slik boikott.

Advarselen kommer etter at man i flere arabiske land har fjernet danske varer fra hyllene i protest mot Jyllands-Postens Muhammedtegninger, melder Politiken.

NTB melder søndag at to av den muslimske verdens viktigste organisasjoner, Den arabiske liga og Den islamske konferanseorganisasjon, ønsker en FN-resolusjon som forbyr angrep på religiøse oppfatninger.

Det ble også søndag kjent at Libya stenger sin ambasade i Danmark i protest mot bildene som ble publisert.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken