Gå til sidens hovedinnhold

Truet kona med æresdrap

41-åringen er tiltalt for å ha truet sin fraseparerte kone med æresdrap. Nå er han pågrepet etter nye trusler.

Mannen er tiltalt for å ha truet sin tidligere kone i hjemmet hennes i Oslo i juni i fjor. Saken skulle vært oppe i Oslo tingrett mandag.

Ifølge tiltalebeslutningen skal han ha sagt:

- Vet du hva Rahila-saken går ut på? Hvis du drar tilbake til Pakistan, så skjer det samme med deg. Hvis ikke faren din får gjort dette mot deg, så kan jeg gjøre det.

41-åringen er dømt for vold mot sin kone, både i 1994 og i 2001.

Faren til norsk-pakistanske Rahila Iqbal er i Pakistan siktet for æresdrap på sin datter Rahila Iqbal. Det er også hennes bestefar og familiens sjåfør. Rahila døde da bilen hun satt i, havnet i elven under en kjøretur med familiens sjåfør under et besøk i Pakistan. Obduksjonen viste at 21-åringen hadde beroligende stoffer i blodet, og at hun døde av drukning.

Knuse beina og skyte
Påtalemyndigheten mener også at han ved en anledning i september i fjor sa til sin tidligere kones bror at han skulle knuse beina hennes, slik at hun kom til å måtte sitte i rullestol.

Saken skulle ha startet i Oslo tingrett mandag. Men i forkant av rettssaken, den 27.mai, ble 41-åringen pågrepet av politiet etter nye trusler. En person har fortalt til politiet at 41-åringen skal ha truet med å skyte konas onkel i retten dersom han møtte som vitne.

41-åringen skal ifølge fengslingskjennelsen ha truet en eller flere av de som skulle vitne i rettssaken. Han er nå siktet etter straffeloven §132a, første ledd.

- Min klient har nektet straffskyld for det han er tiltalt for. Han sier også at han ikke har kommet med de truslene han nå er siktet for, sier hans forsvarer, advokat Zulifqar Munir til TV 2 Nettavisen.

Det skal i lengre tid ha pågått en konflikt mellom parets familier på grunn av ekteskapsproblemene. 41-åringen skal ifølge Munir på sin side ha blitt truet av fire personer, noe han har fortalt om i politiavhør.

Bryter loven
Oslo tingrett varetektsfengslet tirsdag mannen til fredag 2. juni med brev og besøkskontroll etter et fengslingsmøte uten ppåtalemyndigheten til stede.

Tingretten kritiserer samtidig Oslo politidistrikt for brudd på lov om varetekt. Regelen sier at en pågrepne personer skal fremstilles for varetektsfengsling innen 24 timer etter pågripelse.

41-åringen ble pågrepet lørdag, men ble først fremstilt for varetektsfengsling tirsdag. Politidistriktet skylder på streiken.

- Jeg reagerte med vantro da jeg fikk vite det. Han burde vært løslatt når han ikke ble framstilt tidsnok. Jeg føler at politiet tar seg litt til rette her, sier Munir.

Advokaten trodde faktisk at klienten var løslatt til han fikk en telefon fra familien sent mandag kveld.

- Da vi ringte til arresten, viste det seg at han fortsatt satt i varetekt. Da hadde han ikke blitt luftet i det hele tatt. Det er som å sette dyr i bur, sier advokaten.

Han er sint på påtalemyndigheten på sin klients vegne.

- Det er ikke lett å rette opp den feilen igjen, sier han. Han viser også til at Norge er kritisert i den europeiske menneskerettighetsstol for sitt system for varetektsfengsling.

Kort i varetekt
Oslo politidistrikt hadde begjært 41-åringen fengslet i fire uker med brev og besøksforbud, men fikk ikke medhold. De ble isteden avspist med tre dager.

Retten mener at mannen ikke vil begå nye straffbare handlinger dersom han løslates, siden truslene han i utgangspunktet må møte i retten for, strekker seg tilbake til 2005.

41-åringen er ilagt besøksforbud mot sin kone og hennes onkel, som han er siktet for å ha truet i forbindelse med rettsaken.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken