Gå til sidens hovedinnhold

- Truet på livet ved Ormen Lange

Drapstrusler, luselønn og sosial dumping. - Dette er for jævlig, sier LO-koordinator om forholdene på Ormen Lange-anlegget.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norsk Hydros prestisjeprosjekt, Nyhamna, hvor gassen fra det enorme Ormen Lange-feltet føres inn før det tas videre til Storbritannia, rammes av beskyldninger om sosial dumping.

NA24 - din næringslivsavis

- For å si det på godt norsk: Dette er for jævlig, sier LO-koordinator på Hydros enorme gassanlegg Ormen Lange på Aukra, Svein Furuli, til NRK.

Ifølge ham har arbeidere fått sparken fordi de har vært i kontakt med LO. Utenlandske arbeidere skal ha blitt truet på livet for at de ikke skal ta kontakt med fagbevegelsen og flere har ikke tatt sjansen på å ta opp arbeidsforholdene sine med LO.

Arbeidere som er hyret av det polske utleiefirmaet Trap skrevet under på kontrakter om at de skulle få betalt 118 kroner i timen, men blitt avspist med halvparten, ifølge NRK. I tillegg har de fått streng beskjed om å holde kjeft.

Tar påstander alvorlig
Nå blir saken gransket av Petroleumstilsynet.

De har vært i kontakt med Hydro, som står bak prestisjeanlegget i Møre og Romsdal. Ifølge en melding fra tilsynet tar de påstandene meget alvorlig.

Hydro-pressekontakt Dag Ryen Ofstad sier til NA24 at dette ikke er første gang det har kommet påstander om sosial dumping på gigantprosjektet.

- Vi har hatt et par slike saker før på anlegget. Det vi da har gjort, er at vi i samarbeid med LO-koordinator får tak i så mye opplysninger og fakta som mulig og går gjennom saken. Så langt har vi ikke sagt opp kontrakter, forteller han.

Kan ta lang tid
- Så langt har jeg ikke kunnet stadfeste fakta i denne saken, sier Ofstad og legger til at det er uklart hvor lang tid det vil ta før de kommer til bunns i saken.

- Dette er en underleverandør av en underleverandør av en underleverandør. Det tar tid å få med seg alle. Vi kan ikke bare stupe inn i det, og det er et spørsmål om hvor raskt vi kan regne med å få informasjon fra alle parter, sier han.

- I dette tilfellet er det et spesielt norsk firma som har hentet inn selskapet. Dette firmaet anser vi som seriøst i rekrutteringen til slike jobber, sier Ofstad.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping