NEW YORK (Nettavisen): Det var ikke alle som tok Donald Trump alvorlig da han i sommer lanserte seg som kandidat til Republikanernes nominasjon til presidentvalget.

Gjennom sosiale medier som Facebook og Twitter, og knallharde standpunkt på områder som innvandring og skattereform, samt vage holdninger på mange andre områder, inspirert av slagordet «Make America Great Again», har han likevel tatt USA med storm.

Interessen for Trump er rekordstor. Dermed blir også interessen fra media rekordhøy. Slik skaffer Trump oppmerksomhet som ingen andre enn Hillary Clinton kan måle seg med - og Clintons oppmerksomhet handler stort sett om negative temaer som epostsaken og Benghazi-høringen.

- Trump har overrasket alle og holdt seg på toppen av meningsmålingene i mer enn tre måneder. Han har vist seg som så mye mer enn et sommerfenomen, sier redaktør Are Tågvold Flaten i amerikanskpolitikk.no til Nettavisen.

Nedgang på målingene

Trump leder fortsatt de nasjonale meningsmålingene. ABC publiserte en slik onsdag, hvor Trump får 32 prosents oppslutning, mens nærmeste utfordrer - Ben Carson - oppnår 22 prosent.

I den delstaten som åpner nominasjonsprosessen, Iowa, er imidlertid Carson forbi Trump nå. Det viser to ferske målinger. I den som Des Moines Register og Bloomberg publiserte fredag, får Carson 28 prosent og Trump 19.

Trump har brukt sine sterke meningsmålinger for alt det er verdt de siste månedene. Det blir interessant å se hvordan han takler det dersom nedturen fortsetter.

- Vi får se hva som skjer, men det er definitivt en lang vei igjen, sa Trump i et intervju med Fox torsdag.

(Artikkelen fortsetter)


Are Tågvold Flaten er helt enig med Trump i at det er en lang vei igjen til vi eventuelt får se ham nominert som Republikanernes presidentkandidat.

- Det er fortsatt en del bakgrunnsdata som taler imot at Trump stikker av med nominasjonen til slutt. Han har fortsatt ikke en eneste nevneverdig støtteerklæring, og han har foreløpig ikke bygget en kampanje som kan holde ham gående særlig lenge, påpeker Tågvold Flaten overfor Nettavisen.

At eiendomsmagnaten dessuten har et noe skjødesløst forhold til sannheten, skader ham imidlertid ikke. Nettstedet politifact konkluderte tidligere i høst med at 75 prosent av uttalelsene til Trump ikke var sannferdige. Store deler av befolkningen elsker hans knallharde og kompromissløse stil.

De fleste postene han legger ut på Facebook, trekker mellom 40.000 og 100.000 «likes».

Trump-trumfkortet som nesten forsvant

Ett av Donald Trumps beste argumenter i valgkampen så langt, har vært at han stiller ved hjelp av sine egne penger.

Mens de andre kandidatene får store donasjoner enten direkte eller gjennom såkalte «super-PACs», har Trump slått seg på brystet med at han ikke tar imot penger fra noen.

- Hver eneste person som gir en eneste dollar, forventer noe i retur for de pengene. Hver eneste person. Og det er ikke bra for nasjonen, sa Trump til MSNBC i en samtale om Jeb Bushs super-PAC-støtte.

Politico og Washington Post avslørte imidlertid at det ikke stemmer helt overens med virkeligheten at Trump ikke mottar slik støtte.

Trump stilte opp på minst to arrangement i regi av «Make America Great Again PAC» i sommer, en super-PAC som bruker Trumps slagord og mottar økonomisk støtte fra blant andre hans datters svigermor. Mike Ciletti, en av lederne for dette fondet, tidligere sammen med Trumps kampanjesjef, Corey Lewandowski.

Etter avsløringene til Politico og Washington Post har «Make America Great Again PAC» bestemt seg for å legge ned sin virksomhet.

- Det er et problem at jeg har en forbindelse til herr Trumps stab. Jeg vil eliminere spørsmålene ved å oppløse super-PAC-en, sier Ciletti i et telefonintervju med Washington Post.

Dermed unngår Donald Trump en potensiell sprengladning. Og dermed er han i full gang med å resirkulere dette argumentet:

- Republikanerne er splittet

Tidligere i år var det vanskelig å finne høytstående republikanere som tok Trump seriøst. Det er blitt enklere nå, skriver National Review.

Ikke bare har rivaler som Scott Walker og Rick Perry har trukket sine kandidaturer, Trump har også vist seg som mer utholdende enn ekspertene ventet.

- I lang tid var det en oppfatning blant folk i Washington om at det er en utløpsdato på Trump, men nå har han ledet meningsmålingene i lenger tid enn vi har igjen til Iowa, sier Steve Schmidt, som ledet John McCains presidentkampanje i 2008, til National Review.

Redaktør Tågvold Flaten i amerikanskpolitikk.no er likevel ikke helt overbevist ennå.

- Det republikanske feltet er fortsatt helt splittet, og den republikanske partieliten har enda ikke samlet seg bak sin foretrukne kandidat. Når det skjer, vil meningsmålingene se annerledes ut enn i dag, sier han.

Han erkjenner at Trump har overrasket.

- Trump har på sin side stablet på beina en koalisjon av velgere som vil holde ham gående lenger enn noen hadde trodd da han kunngjorde sitt kandidatur i midten av juni.

Fremdeles er det 15 kandidater igjen hos Republikanerne.