Gå til sidens hovedinnhold

Trump nominert til Nobels fredspris

Anonym amerikansk politiker leverte inn nominasjonen bare dager før fristen utløp.

Den omstridte milliardæren, Donald Trump, som kjemper om å bli nominert som republikanernes presidentkandidat, er nominert til Nobels fredspris for 2016.

Det er en anonym, amerikansk politiker, mest sannsynlig en republikansk senator eller kongressmedlem, som står bak nominasjonen.

Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), bekrefter overfor Nettavisen at han har sett en kopi av nominasjonsbrevet til Trump.

- Men jeg kan ikke si hvem som har nominert, skriver Harpviken i en tekstmelding til Nettavisen.

Men overfor britiske medier sier han følgende:

- Jeg har forpliktet meg til ikke å avsløre identiteten til personen bak nominasjonen. Men det jeg kan si, er at personen har delt brevet med meg, at personen har en posisjon som gir mulighet til å nominere og at jeg anser det som gyldig, sier Harpviken til The Telegraph.

Avskrekkende våpen
Nominasjonen ble sendt inn bare dager før 1. februar, som er fristen for å nominere personer til Nobels fredspris for 2016. Nobelstiftelsens avslører aldri hvem som er nominert.

Nyheten om Trumps nominasjon har tatt av på sosiale medier, og artikkelen til The Independent er i skrivende stund delt 42.000 ganger.

I nominasjonen blir Trump lovprist for sin krigerske utenrikspolitiske linje, ettersom den fungerer som «en trussel og avskrekkende våpen mot radikal islam, IS (Den islamske stat), et Iran med atomvåpen og kommuniststaten Kina». Trump blir også hyllet for sin «kraftige fred via styrke-ideologi.

Kriterier for nominasjon
Ifølge Nobelstiftelsens statutter, regnes en nominasjon for gyldig dersom den er fremmet av en person som faller innenfor en av disse kategoriene:

* Medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer, samt medlemmer av Den interparlamentariske union

* Medlemmer av Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag og av Den internasjonale domstol i Haag

* Medlemmer av Institut de Droit International

* Universitetsprofessorer i historie, samfunnsvitenskap, filosofi, rettslære og teologi, samt universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk

* Personer som er tidligere mottakere av Nobels Fredspris

* Styremedlemmer i organisasjoner som er tidligere mottakere av Nobels Fredspris

* Fungerende og tidligere medlemmer av Den Norske Nobelkomite

* Tidligere konsulenter for Den Norske Nobelkomite

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

Kontroversielle uttalelser
Trump har hatt en rekke svært kontroversielle uttalelser i løpet av valgkampen. Han har blant annet antydet at muslimer bør nektes innreise til USA, og at meksikanske innvandrere er kriminelle.

Trump har lenge ledet an på meningsmålingene blant nominasjonskandidatene på republikansk side. Han gjør det spesielt godt på de nasjonale målingene. Men mandag fikk han en nedtur da han ble slått av Ted Cruz i nominasjonsvalget i Iowa.

Harpviken har allerede publisert en liste med fem navn over det han mener er de heteste kandidater til å få Nobels fredspris i 2016. Varsleren Edward Snowden topper listen, mens Trump glimrer med sitt fravær.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken