Gå til sidens hovedinnhold

- Trusler mot kritikere

Tidligere redaktør for Norsk Tidsskrift for Sjøvesen, Svein Carl Sivertsen, hevder at personer som ytrer seg kritisk om forsvarsledelsen, blir møtt med trusler.

Påstandene kommer etter TV 2 Nyhetene sist mandag fortalte at tidsskriftets nåværende redaktør Gunnar Vetlejord, ble kastet ut av kontoret sitt på Haakonsvern etter å ha skrevet en kritisk lederartikkel.

Pensjonert kommandørkaptein Svein Carl Sivertsen har tidligere vært redaktør for Norsk Tidsskrift for Sjøvesen i 25 år. Han er kjent for sin kvasse penn og svært kritiske kommentarer.

190964

Som en av Sjøforsvarets vaktbikkjer har han gjennom den lange redaktørperioden opplevd stor takhøyde helt til generalinspektør i Sjøforsvaret Jan Eirik Finseth inntok jobben.

- Jeg har merket en markant endring i forhold til åpenhet i sjøforsvaret. Det er et Markant skille etter at Finseth kom inn i den jobben. Finseth prøver å begrense ytringsfriheten, det ble mye vanskeligere å være redaktør etter dette, sier Sivertsen til TV 2 Nyhetene

Kritisk leder
Tidskriftets siste redaktør, Gunnar Vetlejord, ble kastet ut av kontoret sitt på Haakonsvern, etter å ha skrevet en kritisk lederartikkel om Forsvarets behandling av Atle Karlsvik.

Generalinspektør i Sjøforsvaret Jan Eirik Finseth skal ha beordret utkastelsen og truet med å kutte støtten til Sjømilitære samfunn som utgir bladet.

Det siste har Finseth også gjort tidligere, under Sivertsens redaktørperiode.

- Han driver utstrakt sanksjoner, sier Sivertsen.

- Personangrep
Forsvaret vil i dag ikke la seg intervjue om saken, men sier dette i en e-post søndag kveld:

«Vi ønsker ikke å kommentere dette. Det er umulig for oss å gå inn i en diskusjon på dette nivået, men vi synes det er synd at TV 2 bidrar til å fremme slike personangrep.»

J. Ketil Steine, informasjonssjef, Sjøforsvarsstaben

- Ukultur
Den tidligere redaktøren mener dette ikke dreier seg om personangrep, men om en ukultur i Sjøforsvaret:

- I dag er det ikke takhøyde i sjøforsvaret overhodet, i dag er det ingen som tør å uttale seg om det lederskap som utføres, Sivertsen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?